Recept van mei: bonenbrood bakken

Foodie Mascha: “Vraag jij je wel eens af of je genoeg eiwitten binnenkrijgt als je minder dierlijke producten eet? Tip: eet eens wat vaker bonen. Ze worden niet voor niets steeds populairder. Bonen zijn een uitstekende bron van eiwitten, betaalbaar, ontzettend veelzijdig en bovendien goed voor de bodem. En met zoveel positieve schappen misschien wel hét voedsel van de toekomst!
Dit brood is ontstaan uit de losse pols: ik kreeg een leuke tip van collega Hanna om eens bonenbrood te maken. Haar versie bevat maar liefst 5(!) bananen en dat vond ik wat veel… dus ik ben de keuken in gegaan om zelf wat te experimenteren 😊.
Gekruid broodje
Ik probeerde een aantal varianten en uiteindelijk vond ik deze het lekkerst: een gekruid broodje, licht zoet, vol specerijen, noten, zaden en… bonen dus. Ik hou van een bite, dus kies ik ervoor om de bonen heel te laten. Maar fijnmalen en door het beslag spatelen kan ook prima. Gebruik dan wel iets minder water, het deeg wordt erg plakkerig.
Ik voegde 1 rijpe banaan toe, die had ik nog liggen. Maar je kunt ook een dadel in stukjes snijden of wat agavesiroop toevoegen. De citroensap voeg je toe om de baking soda te activeren. Maar het werkt ook met yoghurt of iets anders zuurs. Als je dan toch die citroen in de hand hebt, rasp de schil meteen boven het deeg, dat geeft een extra frisse smaak. Ook een handje zaden of noten doen het goed. Let op: de baking soda kan een reactie geven met zure producten. Wees dus niet verrast wanneer er de volgende dag knalgroene pitjes in je brood zitten!
Voor 1 brood
-400 gram volkoren tarwemeel
-250 ml lauwwarm water
-160 gram gekookte zwarte bonen of linzen (een klein blikje, of zelf gekookt)
-1 rijpe banaan, of een dadel in kleine stukjes gesneden
-1 tl baking soda (of drie keer zoveel bakpoeder)
-1 tl citroensap (kun je weglaten als je bakpoeder gebruikt)
-1 tl zout
-1 tl kaneel
-1 tl geelwortel
-0,5 tl gemberpoeder
-evt. 1 tl speculaaskruiden
-een handje zaden, bijv sesam, chia, kasha en noten (para, pecan, net wat je lekker vindt)
Zo maak je ‘m
- Verwarm de oven voor op 190 gaden. Vet een cakevorm in met wat zonnebloemolie. Leg een bakpapiertje op de bodem in de lengte van je vorm, anders blijft je brood eraan plakken. (tip: laat de uiteinden over de vorm hangen: dan til je je brood er gemakkelijker uit)
- Meng het meel met het zout en de specerijen.
- Voeg het citroensap en het water (niet alles in een keer, misschien houd je wat over) langzaam toe en schep rustig om tot het samen komt.
- Doe nu de bonen (uitgelekt) met de banaan en de noten/ zaden erbij en schep om.
- Doe het beslag in de cakevorm en zet hem in het midden van je voorverwarmde oven.
- Baktijd is ongeveer 30 minuten, controleer af en toe of hij niet te donker wordt. Laat 5 minuten afkoelen en haal het brood dan uit de vorm om verder te koelen op een rooster.
- Serveer het brood met wat boter en pindakaas of een andere notenboter. Ik stop het in kleine porties in de vriezer en neem het mee als tussendoortje.
Eet smakelijk!