NieuwsVorig jaar heb ik 35.000 kilo fruit gered

Vorig jaar heb ik 35.000 kilo fruit gered

Zeven jaar geleden begon voor Rogier Tan het Appel van Opa-avontuur. Wat begon met het snoeien van appelbomen groeide uit tot een eigen merk appel- en perensap.

Ik ontdekte dat bij veel mensen waar ik kwam om te snoeien, bijna niemand iets deed met al die heerlijke appels. Doodzonde toch! Toen ben ik gaan nadenken wat ik ermee zou kunnen. Ik ontdekte de mobiele sap-pers, verdiepte me in appelrassen en zo is het ‘appeltje’ gaan rollen.

Wat dit werk zo leuk maakt? Ik kom op veel prachtige plekken in Noord-Holland en ontmoet ontzettend veel mensen. De ene dag pluk ik in Velserbroek en de andere dag op Texel. En wat heb ik de afgelopen jaren al veel geleerd over appels. In Nederland alleen al zijn er wel 600 verschillende rassen. Jammer dat de oude fruitrassen eigenlijk niet meer zo bekend zijn en dat we tegenwoordig appels uit heel de wereld hiernaar toe halen. Zo onnodig. Proef gewoon lekker van het Nederlands landschap!

Lang bewaren

In september, oktober en november heb ik het altijd megadruk. Dat moeten de appels en peren geplukt worden en laat ik ze bijna direct tot sap verwerken. Daarvoor huur ik De Sappers in, een rondreizende oogstpers die bij de mensen thuiskomt. Het sap gaat daarna in vacuümverpakte dozen van vijf liter. En nee die hoeft niet binnen een week leeg! Eenmaal aangebroken kun je zeker met gemak twee maanden lang een glaasje tappen.

Mooi dat ik met Appel van Opa iets kan doen aan het probleem van voedselverspilling. Vorig jaar heb ik bijvoorbeeld 35.000 kilo fruit gered en daar heerlijk sap van gemaakt. Door op allerlei markten te staan probeer ik mensen erop te wijzen dat het goed is om wat bewuster om te gaan met wat onze aarde voortbrengt. Gezond eten is er in overvloed. Je moet het alleen wel willen zien!”

Meer info via www.appelvanopa.nl

Back To Top

Haarlem Food Future (HFF) werkt samen met inwoners, ondernemers, stadslandbouwers, boeren, horeca, onderwijs en de gemeente aan het verduurzamen van de voedselvoorziening van Haarlem. Daarvoor richten wij ons bijvoorbeeld op meer ruimte voor stadslandbouw, voedseleducatie en het tegengaan van voedselverspilling.

Social