Nieuws‘Voedsel redden nóg meer exposure geven in Haarlem’

‘Voedsel redden nóg meer exposure geven in Haarlem’

Sinds vorig jaar is Iris Meijer (24) de nieuwe Gered Voedsel Coördinator van Haarlem Food Future (HFF). Dit betekent dat ze de supermarkten, vrijwilligers en buurthuizen met elkaar verbindt die betrokken zijn bij al het tenminste-houdbaar-tot-voedsel dat HFF redt in de supermarkten. Via 4 vragen stellen we haar graag aan je voor.

 Wie is iris?
“Een 24-jarige Brabantse die opgroeide in Den Bosch en sinds kort in Haarlem woont. In Breda volgde ik de studie International Leisure & Event Management. Na tientallen baantjes – van ijswinkel tot PostNL – en een paar maanden reizen werd het tijd om me wat meer te settelen. Ik werkte een tijdje als Milieucoach bij Spaarnelanden en nu ben ik coördinator en event programmeur in het Kweekcafé. De donderdag is inmiddels mijn HFF-dag. Verder ben ik een enorme natuur-fan, sinds mijn twaalfde als enige in het gezin vegetariër en koop ik het meeste van wat ik nodig heb in de Kringloopwinkel. Ook mijn kleren koop ik vaak tweedehands. Nu ik werk en meer geld verdien, kan ik meer kwalitatieve producten kopen die langer meegaan. Heel fijn!”

Nu dus ook Gered Voedsel Coördinator. Hoe kwam je daarbij?
“Eenmaal in Haarlem zocht ik heel bewust naar duurzame en sociale initiatieven in de stad. Van vele heb ik de websites helemaal uitgeplozen. Zo ook die van HFF. Ik was meteen enthousiast over deze vacature, vooral omdat de rol van coördinator supergoed bij mijn persoonlijkheid past. Terwijl ik heel nuttig werk doe – het doet er echt toe – sta ik niet vol in the picture. Ik heb met veel mensen contact, maar sta toch op de achtergrond. Mijn rol is die van kwartiermaker voor supermarkten, vrijwilligers en buurthuizen. Zorgen dat er structuur is en alles op rolletjes verloopt. Zo doe ik de vrijwilligerscoördinatie; zo weet iedereen wanneer ze de kratten vol gered eten en drinken op kunnen halen bij de aangesloten supermarkten. Kan iemand niet, dan regel ik een vervanger. Tegelijkertijd onderhoud ik het contact met de supermarkten, buurthuizen en andere sociale initiatieven. Ons netwerk en de warme contacten zijn ontzettend belangrijk.”

Wat maakt dit werk zo mooi?
“Naast dat ik het superbelangrijk vind, is het ook heel tastbaar. Net als mijn werk als milieucoach. Je redt letterlijk wekelijks 2.500 maaltijden die anders weggegooid worden. Nu koken mensen ermee in de buurthuizen of ze nemen het mee naar huis. Als je bedenkt hoeveel elementen er nodig zijn voor bijvoorbeeld de groei van een vrucht en het gemak waarmee het soms zo de container ingaat. Al die energie die we daarmee verspillen; dat is toch te gek voor woorden! Veel mensen hebben er geen idee van. Via het voedsel redden geven we daar indirect ook aandacht aan.” 

Wat zou je graag willen bereiken?
“Dat het voedsel redden nog meer exposure krijgt in Haarlem. Ik zou er graag meer vrijwilligers – en supermarkten – bij willen hebben om zo het voedsel redden verder uit te breiden. Er zijn zoveel mensen in de stad die het niet breed hebben en onze hulp via gered voedsel heel goed kunnen gebruiken. Mijn grootste uitdaging? Dat is het meetbaar maken van de gered voedselstroom. Dus hoeveel voedsel redden we nu daadwerkelijk? Dat is wel in maaltijden en in kratjes uit te drukken, maar niet per voedselsector of groep. Handig om daar een tool voor te ontwikkelen die bijvoorbeeld het percentage brood, zuivel en groente meet. Daar ga ik me de komende tijd op storten. Ik ben in ieder geval heel blij dat HFF op mijn pad is gekomen. Dit is ontzettend mooi en dankbaar werk!”

Doe je mee?
Wil je zelf als vrijwilliger aan de slag? Stuur dan een mail naar iris@haarlemfoodfuture.nl

Back To Top

Haarlem Food Future (HFF) werkt samen met inwoners, ondernemers, stadslandbouwers, boeren, horeca, onderwijs en de gemeente aan het verduurzamen van de voedselvoorziening van Haarlem. Daarvoor richten wij ons bijvoorbeeld op meer ruimte voor stadslandbouw, voedseleducatie en het tegengaan van voedselverspilling.

Social