NieuwsVeel inspiratie na Voedselconferentie op 8 november

Veel inspiratie na Voedselconferentie op 8 november

We kijken terug op een heel inspirerende tweede voedselconferentie op 8 november jl. Bezoekers waren heel geïnteresseerd in de ontwikkelingen binnen de verschillende activiteiten van Haarlem Food Future de afgelopen 2 jaar. Voorzitter Marjan de Boer gaf hier in haar opening een zo bondig mogelijke update van. Erg moeilijk, want er is veel gebeurd in die tijd.

Terugblik op twee jaar HFF

Na de vorige conferentie heeft Haarlem Food Future zich gebogen over een manier van samen werken in een Voedsel Alliantie. Dit resulteerde in maart 2018 in het “Manifest voor de Voedsel transitie in Haarlem”. In het plan van aanpak werden voedsel educatie, ruimte voor stadslandbouw, voorkomen voedselverspilling, duurzame voedselkeuzes en het sluiten van kringlopen de hoofdthema’s. Op alle vijf de thema’s zijn afgelopen 1,5 jaar flinke stappen gezet. Er is een menukaart Voedseleducatie gemaakt, de Haarlemse Doggy Bags zijn gelanceerd, de eerste schakel van De Gered Voedsel Schakelaar is een feit, de film Maak gehakt van CO2 wordt nu bij scholen onder de aandacht gebracht en Erik Boele is zijn Oesterzwammerij met koffieprut begonnen.

Toekomstig werk aan de winkel

In de werkwinkels “Stadslandbouw op de kaart” en “Voedseleducatie: Hoe activeren we het aanbod?” kwamen mooie discussies op tafel. Bij Stadslandbouw kwamen de “oude rotten” en beginners tot de conclusie dat er binnen Haarlem weinig fysieke ruimte is voor nieuwe initiatieven, maar dat er des te meer ruimte is om de huidige plekken en initiatieven elkaar te laten versterken. De gemeente en HFF slaan de handen ineen om hier vervolgstappen op te onderzoeken. Bovendien wordt er gewerkt aan een actuele interactieve kaart, zodat alle initiatieven zichtbaar en vindbaar zijn.

Ook bij voedseleducatie zijn er wat hindernissen te nemen. Bekendheid en beleid blijken de zwakste schakels. Alle aanwezigen brachten nieuwe inzichten op tafel, die weer ruimschoots stof tot nadenken en ontwikkeling vormen. Haarlem Food Future slaat de handen ineen met NME Haarlem om het voedseleducatieprogramma uit te breiden.

Huidige elkaar aanvullende initiatieven

Tijdens de afsluitende borrel (waar natuurlijk hapjes van gered voedsel bij werden geserveerd) werden nog een aantal pitches gedaan. Ada van de Wickevoorter Stadsboeren bewijst met hun boerderij dat voedselproductie in de stad heel goed mogelijk is. Erik en Rogier van De Buurderij Haarlem bundelen lokale producten, zodat consumenten makkelijk online hun inkopen kunnen doen en deze ophalen tijdens het BuurBoerCafé in de DAKKAS elke dinsdag. Onze gastvrouw Maaike van het Kweekcafé bedankt nogmaals voor de keus om de conferentie bij hen te organiseren en benadrukt de passendheid door de overeenkomstige doelstellingen.

Bekijk een selectie van de foto’s in het Facebook-album.

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen van Haarlem Food Future en duurzame voedselvoorziening in de stad? Volg ons op FacebookTwitter of LinkedIn of schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Back To Top

Haarlem Food Future (HFF) werkt samen met inwoners, ondernemers, stadslandbouwers, boeren, horeca, onderwijs en de gemeente aan het verduurzamen van de voedselvoorziening van Haarlem. Daarvoor richten wij ons bijvoorbeeld op meer ruimte voor stadslandbouw, voedseleducatie en het tegengaan van voedselverspilling.

Social