Recept september: falafelsalade met koolrabi en spinazie
HFF’s foodie Mascha bedacht deze maand wat lekkers om nog een beetje zomers na te genieten. Met lekker veel groenten.
“Toen de temperatuur bruusk daalde gingen mijn gedachten direct uit naar rode kool en herfstige stoofgerechten. Maar een dag of wat later stonden we toch opeens weer in de zon pitabroodjes te grillen… Vooruit, toch nog een fris nazomergerecht in september! Je kunt elke sla-soort nemen die je wilt. Ik koos voor verse spinazie. Leuk om per persoon een bordje op te maken of ga voor één grote serveerschaal. Hoeveelheden laat ik een beetje vrij. Wij knabbelden dit bord leeg met z’n tweeën, pitabroodjes gehalveerd en lekker gevuld met de salade.
Ingrediënten
– spinazie of sla, een grote zak (eat your greens 😉)
– 1 koolrabi
– uitgeperst sap van 1 limoen
– 1 oranje of gele paprika, in smalle reepjes gesneden
– 1/3 courgette (een kleine!) of 1/3 komkommer, net wat je hebt liggen
– falafel balletjes
– Griekse yoghurt, paar eetlepels p.p
– volkoren pitabroodjes, bereid volgens de instructie op de verpakking
– olijfolie, extra vierge
– lekkere zaadjes: bijvoorbeeld chiazaad, geroosterd sesamzaad of Nigella peper en zout
Bereiding
- Snijd de koolrabi in smalle lucifers en meng ze in een kommetje met het limoensap en een flinke snuf zout, zet apart.
- Rasp de komkommer of courgette met de grove kant van een staande rasp en laat het in een vergiet uitlekken.
- Bak je falafelballetjes in een beetje olie in een koekenpan gaar en bak of grill ondertussen de pitabroodjes.
- Roer de geraspte komkommer/ courgette door de yoghurt en breng op smaak met flink wat versgemalen peper en een snuf zout.
- Beleg een grote schaal met de spinazie/ sla. Verdeel de koolrabi, de paprika en de falafelballetjes erover, voeg een flinke schep van de groente-yoghurt toe een bestrooi met wat zaadjes.
- Voeg nog wat olijfolie toe en serveer met de pitabroodjes.
Eet smakelijk!