DoeMee.Recepten Potje Plant

Recepten Potje Plant

LINZEN SOEP

Voorbereidingstijd: 15 minuten (plus weektijd)
Kooktijd: 45 minuten
Totale tijd: 1 uur
Porties: 4 personen
Ingrediënten:
Voorweken (optioneel)
▢ Rode linzen – 250 g
▢ Bruine linzen – 100 g
Soepbasis
▢ Ui – 250 g, fijngesneden
▢ Gember – 5 cm
▢ Olie – 1 eetlepel
▢ Gedroogde rode peper (optioneel) – 1 stuk
▢ Mosterdzaad – 1 theelepel
Kruiden
▢ Kerriemix – 1 eetlepel
▢ Korianderpoeder – ½ eetlepel
▢ Chilipoeder – ½ theelepel
Vloeistoffen
▢ Kruidenbouillon – 1 blokje + 200 ml water
▢ Extra water – naar behoefte
▢ Citroen – naar smaak
Zo maak je het:
1. Week de linzen
Week de rode en bruine linzen een nacht in koud water of 2–3 uur in warm water. Giet af en zet opzij.
2. Maak de basis
Verhit olie in een pan en voeg ui, gember, rode peper en mosterdzaad toe. Bak tot de ui zacht en goudbruin is. Schraap eventuele aanbaksels los.
3. Voeg de kruiden toe
Voeg kerriemix, korianderpoeder en chilipoeder toe. Roer 1 minuut om de smaken vrij te laten komen.

4. Kook de soep
Voeg de bouillon en het water toe, breng aan de kook en voeg de linzen toe. Laat sudderen tot de linzen zacht zijn. Voeg indien nodig extra water toe.
5. Pureer en breng op smaak
Pureer deels met een staafmixer voor een romige textuur. Breng op smaak met zout en citroensap.
6. Serveren
Serveer warm met brood of rijst en eventueel verse kruiden of extra citroensap.
———————————————————————————————
THAISE GROENE CURRY
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Kooktijd: 40 minuten
Totale tijd: 1 uur
Porties: 4 personen
Ingrediënten
Currybasis
▢ Thaise groene currypasta – 5 eetlepels
▢ Plantaardige olie – 1 eetlepel
▢ Knoflook – 5 teentjes, fijngehakt
▢ Gember – 2,5 cm, fijngehakt
▢ Citroengras – 2 stengels, fijngehakt
Vloeistoffen
▢ Groentebouillon – 240 ml
▢ Volle kokosmelk – 600–800 ml
▢ Sojasaus of tamari – 1½ eetlepel
Groenten en tofu
▢ Paprika – 1 middelgrote, in blokjes
▢ Paksoi – ½ krop
▢ Sperziebonen – 200 g
▢ Aubergine – 1 middelgrote, in plakken
▢ Stevige tofu – 400 g, in blokjes
Afwerking
▢ Verse basilicum – 1 kop (20 g)
▢ Citroen – ½, sap
▢ Rode peper (optioneel) – 1, in plakjes
Rijst
▢ Jasmijnrijst – 1½ kop
▢ Water – 2½–3 koppen
▢ Zout – ½ theelepel
Zo maak je het:

Voorbereiden
1. Snijd de aubergine, bestrooi met zout en laat 15 minuten staan. Bak of rooster 20 minuten op 200°C tot lichtbruin. Bewaar het vrijgekomen vocht voor de bouillon.
Dep de tofu droog, bestrooi met zout en een beetje chilipoeder, en bak of rooster 20 minuten op 200°C tot goudbruin. Was en snijd de overige groenten. Tip: Pas de groenten aan op seizoen of voorkeur.
2. Maak de curry
Verhit olie in een pan en voeg de currybasis toe. Bak tot de aroma’s vrijkomen.
Giet de vloeistoffen erbij en breng zachtjes aan de kook.
Voeg de groenten toe en kook tot beetgaar. Roer op het einde de tofu en aubergine erdoor.
Zet het vuur uit, voeg basilicum toe, dek af en laat 10 minuten rusten.
3. Kook de rijst
Breng water met zout aan de kook, voeg rijst toe, dek af en kook 15 minuten op laag vuur tot het water is opgenomen.
Laat eventueel nog even nagaren als de rijst iets stevig is.

4. Serveren
Serveer de curry met jasmijnrijst, verse basilicum, een kneepje citroensap en gesneden rode peper.
———————————————————————————————
ROMIGE VEGANISTISCHE PADDENSTOELEN STROGANOFF

Voorbereidingstijd: 20 minuten

Kooktijd: 50 minuten
Totale tijd: 1 uur 10 minuten
Porties: 6 personen
Ingrediënten
Groenten en Paddenstoelen
▢ Prei – 2 grote of 3 middelgrote
▢ Gemengde paddenstoelen – 560 g
▢ Knoflook – 6 teentjes, fijngehakt
▢ Tijm – 1 eetlepel vers of 1 theelepel gedroogd
Vloeistoffen
▢ Groentebouillon – 360 ml
▢ Droge witte wijn – 120 ml
▢ Volle kokosmelk – 400 ml
Smaakmakers en Extra’s
▢ Olijfolie – 3-4 eetlepels, verdeeld
▢ Tamari of sojasaus – 2 eetlepels
▢ Vegan Worcestersaus (optioneel) – 1 eetlepel
▢ Bloem – 30 g
▢ Tahin – 2 eetlepels
▢ Edelgistvlokken – 2 eetlepels
▢ Paprikapoeder – 1 theelepel
▢ Dijonmosterd of grove mosterd – 1/2 theelepel
▢ Zeezout – naar smaak
▢ Zwarte peper – naar smaak
Pasta en afwerking
▢ Pasta naar keuze – 340 g
▢ Verse dille – 1/4 bos, fijngehakt
Zo maak je het:
  1. Bereid de paddenstoelen en prei
    Veeg de paddenstoelen schoon met een doekje en snijd of scheur ze. Snijd de preien in de lengte doormidden en vervolgens in plakjes.
    Was ze grondig in koud water om zand te verwijderen en dep droog.

  2. Bak de paddenstoelen
    Verhit 1½–2 eetlepels olijfolie in een grote koekenpan. Voeg de helft van de prei en paddenstoelen toe en bak 8–10 minuten tot goudbruin.
    Voeg de helft van de knoflook, tijm en een snuf zout toe en bak 2–4 minuten. Schep op een bord en herhaal met de rest.

  3. Maak de bouillon-roux
    Klop in een kom de groentebouillon, tamari, Worcestersaus (optioneel) en bloem tot een glad mengsel.

  4. Deglaceer met wijn
    Giet de witte wijn in de pan en schraap de aanbaksels los. Laat 3 minuten sudderen tot de alcohol verdampt is.

  5. Maak de saus
    Voeg de bouillon-roux toe, roer goed en breng aan de kook. Voeg de bonen, kokosmelk, tahin, edelgist, zout en paprikapoeder toe. Laat 10 minuten zachtjes koken tot de saus dik en romig is.

  6. Kook de pasta
    Kook de pasta in gezouten water volgens de verpakking tot al dente en giet af.

  7. Meng en serveer
    Roer de mosterd door de saus, voeg de pasta en dille toe en meng.
    Serveer met de krokante paddenstoelen en extra dille bovenop.
Back To Top

Haarlem Food Future (HFF) werkt samen met inwoners, ondernemers, stadslandbouwers, boeren, horeca, onderwijs en de gemeente aan het verduurzamen van de voedselvoorziening van Haarlem. Daarvoor richten wij ons bijvoorbeeld op meer ruimte voor stadslandbouw, voedseleducatie en het tegengaan van voedselverspilling.

Social