DoeMee.Recept van mei: pasta Scarola

Recept van mei: pasta Scarola

HFF’s Foodie Mascha: “Bij andijvie denk je al snel aan een stamppot. Maar mijn Italiaanse schoonzus fronste toen ik erover begon. Andijvie? Door de pasta ermee. Naturalmente!

Dus snuffelde ik in m’n kookboeken en vond een recept met snijbiet in ‘My little Italy’ van Laura Zavan. Toen ik het ging maken, vond ik sommige stappen wat omslachtig. Dus bij deze mijn versie: met andijvie en tuinbonen. Volgende maand komen de verse tuinbonen van het land, nu gebruik ik diepgevroren boontjes. Diepgevroren groenten kunnen best wat promotie gebruiken. Niet alleen zijn het mooie producten, maar ze bevatten evenveel voedingsstoffen als verse groenten.

Niet eerst laten ontdooien, want dan krijg je kledder: direct bereiden is het devies. Probeer maar eens uit. Ideaal wanneer groenten niet in het seizoen zijn. En met wat zakken in de vriezer heb je altijd vitamines binnen handbereik. 

Ingrediënten voor 4 personen
– flinke krop andijvie, gewassen en in reepjes gesneden
Alternatief: snijbiet (‘a la bietole’). Snij dan de steeltjes iets fijner
– 300- 400 g tuinbonen, enkel of dubbel gedopt
– 
300 tot 400 g volkoren penne
– 1 ui, gehalveerd en in dunne plakjes gesneden
– 100 g amandelen, fijngehakt
– 100 g pecorino of Parmezaanse kaas, fijn geraspt
– olijfolie, extra vierge 
– cayennepeper
– zout
– citroen

Zo maak je het: 

  • Blancheer de gesneden andijvie in een pan ruim kokend water met zout, haal de andijvie eruit met een schuimspaan en laat uitlekken. 
  • Breng het water terug aan de kook en voeg de bevroren tuinbonen toe. De kooktijd hangt een beetje af van het formaat en je voorkeur. Zelf giet ik ze binnen 5 minuten af!
  • Kook ondertussen de pasta ‘al dente’, volgens instructie op de verpakking.
  • Verwarm in een hapjespan een paar eetlepels olijfolie en fruit de ui op zacht vuur. Neem hier de tijd voor, dan geven ze veel meer smaak af. 
  • Giet de tuinbonen af en houd apart.
  • Giet de pasta af, bewaar een beetje van het kookvocht.
  • Voeg de andijvie toe aan de hapjespan met de ui, bak kort en breng op smaak met zout en cayennepeper.
  • Voeg direct daarna de pasta en de tuinbonen toe met enkele eetlepels kookvocht en bak nog één minuut op middelhoog vuur. Zet het vuur uit en voeg een kneepje citroensap toe. 
  • Voeg de geraspte kaas en bijna alle amandelen toe en schep het geheel om. Serveer de pasta warm en bestrooi met de rest van de amandelen.

Buon appetito/ Eet smakelijk!

Back To Top

Haarlem Food Future (HFF) werkt samen met inwoners, ondernemers, stadslandbouwers, boeren, horeca, onderwijs en de gemeente aan het verduurzamen van de voedselvoorziening van Haarlem. Daarvoor richten wij ons bijvoorbeeld op meer ruimte voor stadslandbouw, voedseleducatie en het tegengaan van voedselverspilling.

Social