DoeMee.Recept van maart: pittige prei- en paksoi stamppot

Recept van maart: pittige prei- en paksoi stamppot

HFF-foodie Mascha: “Vorige week stonden we voor het eerst met onze Food Keet op het Haarlemse Festival Circulair. We kookten met gered voedsel: een groot succes. De soep was niet aan te slepen! Heel leuk om te laten zien wat je met verschillende ‘geredde’ ingrediënten allemaal kunt maken. De recepten van de hapjes zijn nog niet opgetekend, want we kookten uit de losse pols… wordt vervolgd!”

“Deze maand – het kan nog net – staan prei en paksoi in de hoofdrol. Nu volop verkrijgbaar. In ‘we groente’ geeft Janneke Vreugdenhil een leuke twist aan een stamppot. Perfect voor het weer van dit moment: maart roert zijn staart. Deze prei- en paksoistamp heeft de smaken van een Indische rijsttafel. Leuk om ‘m ook zo te serveren: met kleine bakjes atjar, gefruite uitjes, seroendeng, enzovoort eromheen. Zo maakt ieder z’n eigen variatie. Voor grote eters kun je er nog in kwarten gesneden hardgekookte eieren bij geven.”

Voor 4 personen
1,2 kg kruimige aardappels, geschild en in stukken
– boter of arachideolie
– een dikke prei, in ringen
– 1 struik paksoi
– ketjap manis
– sambal (als je van pit houdt)
– 250 ml kokosmelk
– atjar
– gebakken uitjes
– seroendeng

Bereiding
Kook de aardappels gaar in gezouten water. Verhit intussen in een koekenpan een klontje boter of scheutje olie. Voeg de prei en een snufje zout toe en laat 15 minuten zachtjes smoren. Snijd de paksoi in repen, houd het wit en groen apart. Voeg het wit van de paksoi, 2 eetlepels ketjap en een theelepel sambal toe en laat nog 2 minuten stoven.

Breng de kokosmelk tegen de kook aan. Giet de aardappels af en maak er een smeuïge puree van met de hete kokosmelk. Schep er de gesmoorde prei met paksoi, het rauwe paksoigroen, 2 eetlepels atjar, 2 eetlepels gefruite uitjes en 2 eetlepels seroendeng door. Proef en maak op smaak met zout en peper.

Serveer de stamppot gloeiend heet, met extra gefruite uitjes, atjar, seroendeng, ketjap en sambal ernaast, zodat iedereen zelf kan toetasten.

Eet smakelijk!

Back To Top

Haarlem Food Future (HFF) werkt samen met inwoners, ondernemers, stadslandbouwers, boeren, horeca, onderwijs en de gemeente aan het verduurzamen van de voedselvoorziening van Haarlem. Daarvoor richten wij ons bijvoorbeeld op meer ruimte voor stadslandbouw, voedseleducatie en het tegengaan van voedselverspilling.

Social