Recept van juni: Bengaalse boontjes
HFF’s Foodie Mascha: “Juni is boontjestijd. Ik pluk ze vers van het land op Tuinderij De Ark in Bloemendaal. Dit gerechtje is gebaseerd op een recept uit het boek World food Café. Het is een curry die snel en gemakkelijk te maken is en zowel warm als koud heerlijk is. Volgende maand kun je Bengaalse boontjes trouwens ook perfect klaarmaken met de nieuwe oogst snijboontjes.
Lekker met rijst en cashewnoten of als onderdeel van een grotere curry maaltijd. Veel mensen schrikken van suiker in de Indiase keuken, maar het is een goede tegenhanger voor sommige bittere specerijen. En een half schepje kan je wel aan 😉
Ingrediënten (voor 3 personen)
– 450 g sperziebonen of snijbonen, schoongemaakt en in reepjes gesneden
– 1 tl korianderpoeder
– ½ tl geelwortelpoeder
– ¼ tl garam masala
– ½ tl suiker
– 1 tl zout
– 4 el zonnebloemolie
– ½ tl mosterdzaad
– ½ tl komijnzaad
– 1 teentje knoflook, uitgeperst
– 1 middelgrote tomaat, in blokjes gesneden (kleiner dan op de foto!)
Bereiding
- Kook de bonen bíjna gaar (af en toe proeven), giet ze af en laat ze schrikken onder de koude kraan.
- Meng koriander, geelwortel, garam masala, suiker en het zout met een beetje water tot een pasta.
- Verhit de olie in een grote pan. Doe het mosterdzaad en komijnzaad in de pan. Voeg zodra het begint te knappen, de kruidenpasta en de knoflook toe en roer dit 30 seconden door.
- Doe de boontjes erbij, schep om en laat 5 minuten pruttelen.
- Voeg tot slot de tomatenblokjes toe en laat het geheel nog een paar minuten op het vuur staan voor je het serveert.
- Lekker dus met rijst en cashewnoten.
Eet smakelijk!