NieuwsRecept van juli: venkelsalade met gedroogde abrikozen

Recept van juli: venkelsalade met gedroogde abrikozen

De zomer op je bord!

HFF’s foodie Mascha kookte deze maand met venkel. Nu volop verkrijgbaar op de markt, in de winkel of vers vanuit de moestuin.

Mascha: “Reis deze zomer de wereld rond vanuit je eigen keuken! Dit kleurrijke gerecht proefde ik bij een vrolijk eettentje in Rotterdam: Rainarai. Toen ik het recept vroeg, kreeg ik meteen een dik kookboek aangereikt, waar ik vervolgens een uur in heb zitten bladeren voor inspiratie😊. 

In de zomer is er veel verse oogst van het land. Courgettes, wortelen, verse peulvruchten, zomerkolen, allerlei soorten sla en mooie venkelknollen. Het is een feest om op de moestuin te zijn en de lokale markt te bezoeken. Breng de zomer op je bord met dit lekkere gerecht uit ‘Raïnaraï’, een kookboek over de Algerijnse nomadische keuken. Het is een klein gerecht dat ik serveer als lunch of als onderdeel van een grotere maaltijd. Bijvoorbeeld met een mooie schaal couscous met kikkererwten en gestoofde courgettes. Heb je meteen een mooie bestemming voor al die courgettes die eraan zitten te komen!


Bijgerecht voor 2 personen 

– 70 g (ongezwavelde) gedroogde abrikozen
– ½ tl venkelzaad
– een mooie venkelknol met ongeveer 10 -15 cm stelen
– 70 g zongedroogde tomaatjes
– zout en versgemalen peper


Bereiding

  1. Doe de abrikozen in een schaal, overgiet ze met kokend heet water, roer de venkelzaadjes erdoor en laat de abrikozen een uurtje opzwellen tot ze zacht en rond zijn.

  2. Maak de venkelknol schoon, halveer ‘m en verwijder de kern (gebruik deze in een salade op een ander moment- of knabbel hem lekker weg tijdens het koken). Snijd de stelen in dunne plakjes en snijd de rokken overdwars in reepjes van maximaal een halve centimeter- op de foto zijn ze te groot! Blancheer de venkel een paar minuten in kokend water met zout, giet ze af en laat ze afkoelen in ijskoud water. Zorg dat je een bakje met koud water met ijsblokjes hebt klaarstaan, anders wordt de venkel direct grijs. En dan heb je geen zonnige zomer op je bord, maar een grijze herfstdag. Beetje zoals de zomer tot nu toe was😉.

    3. Snijd de tomaatjes in kleine stukjes, doe ze in een pan met een flinke scheut weekvocht van de abrikozen en wat zout en peper en verwarm ze heel rustig.

    4. Halveer de abrikozen en snijd ze in repen. Roer ze samen met de venkelrepen door de ‘tomatensaus’ en verwarm alles zachtjes door.

    5. Lekker met nieuwe aardappelen of spaghetti met pijnboompitjes, of zoals de Algerijnen… met couscous.

Eet smakelijk!

Back To Top

Haarlem Food Future (HFF) werkt samen met inwoners, ondernemers, stadslandbouwers, boeren, horeca, onderwijs en de gemeente aan het verduurzamen van de voedselvoorziening van Haarlem. Daarvoor richten wij ons bijvoorbeeld op meer ruimte voor stadslandbouw, voedseleducatie en het tegengaan van voedselverspilling.

Social