Recept van februari: boerenkool met blauwaderkaas
Boerenkool met blauwaderkaas en pasta
Februari is boerenkool-tijd! En nee, geen stamppot, maar eens lekker anders met pasta.
HFF’s foodie Mascha: “Dit is eens wat anders dan de klassieke stamppot. Losjes gebaseerd op een recept van Nigel Slater, maar waar hij in de weer gaat met pannetjes hete melk en de blender, kies ik voor fijngesneden boerenkool en kookroom. Scheelt tijd en afwas!”
Ingrediënten voor 3 personen
– 200 gram boerenkool, fijngesneden
– 250 ml kookroom
– 3 tenen knoflook
– 200 g fusilli (alternatief: penne of orecchiette)
– 100 g Parmezaanse kaas, geraspt
– 150 g blauwaderkaas, verkruimeld
– Versgemalen zwarte peper
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200 °C. Verhit een pan gezouten water en kook de pasta beetgaar. Giet de pasta af maar bewaar wat van het kookvocht.
- Verhit een flinke scheut olijfolie in een ruime hapjespan, doe de knoflook erbij, schep om en voeg direct de boerenkool toe. Bak kort aan en blus af met een goede plens kookvocht. Schep het geheel goed om, laat de boerenkool kort garen en voeg zodra het kookwater verdampt de kookroom toe. Roer door, laat nog even doorgaren en voeg royaal peper toe.
- Schep de beetgare pasta door de boerenkoolsaus, proef of deze goed op smaak is (let op: de blauwe kaas maakt het dadelijk nog wat zouter) en schep het geheel in een ovenschaal. Duw de stukjes blauwaderkaas in het gerecht, bestrooi het met de overgebleven Parmezaan en nog wat versgemalen peper.
- Zet de schaal 20-25 minuten in de oven tot de bovenkant donker goudbruin is. Serveer met een eenvoudige tomatensalade.
Eet smakelijk!