DoeMee.Recept van de maand: savooiekool met tomaten en zure room

Recept van de maand: savooiekool met tomaten en zure room

Januari is een echte koolmaand. Reden voor HFF’s foodie Mascha om iets lekkers te maken met de groene variant!

“Dit stevige gerecht komt uit Rusland, het recept uit De Dikke Vegetariër. Het wordt oorspronkelijk gemaakt met savooiekool (dat is hetzelfde als groene kool), maar je kunt ook spitskool gebruiken. Lekker met brede lintpasta of versgebakken brood.”

Ingrediënten
– 2 el boter
– 1 ui, gesnipperd
– 1 el fijngehakte knoflook
– 1 kleine kool, fijngesneden
– Zout en versgemalen peper
– 450 g tomaten, gehakt
– 1 eetlepel karwijzaad of komijn (naar keuze)
– 120 g zure room of crème fraiche

Bereiding

  1. Verhit de boter in een grote hapjespan op matig vuur. Voeg als de boter smelt de ui en knoflook toe en fruit ze onder af en toe roeren, circa 5 minuten. Voeg de kool toe en zet het vuur wat hoger. Bak de kool zonder hem bruin te laten worden circa 10 minuten, of tot hij zacht is. Strooi er peper en zout over.
  2. Voeg de tomaten samen met het karwijzaad toe en bak ze 10-15 minuten onder af en toe roeren op hoog vuur, tot het mengsel dikker wordt. Zet het vuur laag en breng op smaak met peper en zout. Roer de crème fraiche erdoor, warm het geheel goed door (Let op: zeker wanneer je zure room gebruikt: niet koken, dan gaat de schift erin) en serveer het gerecht heet.

Eet smakelijk!

Back To Top

Haarlem Food Future (HFF) werkt samen met inwoners, ondernemers, stadslandbouwers, boeren, horeca, onderwijs en de gemeente aan het verduurzamen van de voedselvoorziening van Haarlem. Daarvoor richten wij ons bijvoorbeeld op meer ruimte voor stadslandbouw, voedseleducatie en het tegengaan van voedselverspilling.

Social