DoeMee.Recept van april: bloemkool van de bakplaat

Recept van april: bloemkool van de bakplaat

HFF’s foodie Mascha: “Iedere week halen vrijwilligers van Haarlem Food Future zo’n 125-150 kratten voedsel op bij supermarkten. Voedsel dat anders wordt weggegooid. Ons team van voedselredders brengt de kratten naar buurthuizen en sociale initiatieven in Haarlem. Daar wordt het uitgedeeld en/of koken ze ermee. 

Pasgeleden was er een buurthuis dicht en zo konden we de derving goed gebruiken om te koken voor één van onze evenementen. Met zijn drieën verwerkten we kratten vol groenten tot tomaten-paprikasoep, ratatouille, jam en chutney. Alles schoon opgebruikt! Alleen dat zakje bloemkoolroosjes paste eigenlijk nergens echt bij. Met wat kruiden erover ging hij op een hoekje van de bakplaat mee de oven in: ‘we zien wel wat we ermee doen’. Toen ik in de middag moe maar voldaan mijn HFF-collega’s uitzwaaide, dacht ik: nu hebben we voor zoveel mensen gekookt, wat eten we zelf eigenlijk vanavond? 

De bloemkool dus 🙂
Met een restje kikkererwten uit de koelkast en vegetarische gehaktballetjes werd het een verrassend smaakvolle combinatie, in een oogwenk op tafel. Het gemak zit hem erin dat de groenten al zijn voorgegaard op het moment dat je gaat koken. Benut je ovenwarmte en snijd meteen een hele bloemkool op, wat over is gaat de volgende dag in een curry! 

Ingrediënten
-1 bloemkool (met stronk) in roosjes 
-1 broccoli, in stukken 
-1 courgette, in grove stukken 
-1,5 theelepel kurkuma, of een lekkere kerriepoeder 
-Olijfolie
-Zeezout
-Blikje kikkererwten
-Vegetarische gehaktballetjes
-Griekse yoghurt
-Peterselie

Bereiding

  • Vooraf: verwarm de oven voor op 220 °C. Meng de bloemkool, broccoli en courgette met de kurkuma, paar eetlepels olijfolie en wat zeezout door elkaar en spreid uit over een bakplaat. Zet het zeker 20 minuten in de oven, hussel halverwege even om. De groenten moeten nét beetgaar zijn, houd je oven een beetje in de gaten.
  • ’s Avonds: bak de gehaktballetjes goudbruin in wat olijfolie, haal ze uit de pan en voeg de kikkererwten toe. Bak ze kort op hoog vuur (ze zijn al gaar) en voeg de geroosterde groenten toe. Schep om, doe de balletjes er weer bij en serveer met een klodder Griekse yoghurt en wat peterselie.
  • De volgende dag: alles wat je over hebt (inclusief kikkererwten) bak je kort aan in een koekenpan. Voeg een klein blikje kokosmelk toe, en evt. wat tomatenpuree. Zo tover je er een heerlijke curry van. Zalig als lunch of avondmaaltijd, serveer er dan rijst bij.

Eet smakelijk!

Back To Top

Haarlem Food Future (HFF) werkt samen met inwoners, ondernemers, stadslandbouwers, boeren, horeca, onderwijs en de gemeente aan het verduurzamen van de voedselvoorziening van Haarlem. Daarvoor richten wij ons bijvoorbeeld op meer ruimte voor stadslandbouw, voedseleducatie en het tegengaan van voedselverspilling.

Social