Recept maart: aardappel-preisoep

Van 3 t/m 9 maart was het de Nationale week zonder vlees en zuivel. Voor de één een makkie en voor de ander best uitdagend. Wanneer je eenmaal in een lekkere flow zit, gaat het nét wat makkelijker om bewust te koken en alternatieven te bedenken voor dierlijke producten. Maar heb je een drukke week of je voelt je niet fit, dan grijp je snel terug naar je aloude repertoire. Foodie Mascha tipt deze maand een waardig alternatief voor een bekende klassieker.
Aardappel-preisoep
Mascha: “Vaste prik bij griep: oma’s kippensoep! Maar wat als je plantaardig wilt eten? Deze aardappel-preisoep is zo troostrijk, dat hij je er zonder twijfel doorheen sleept!
Het recept komt uit De Dikke Vegetariër, een geweldig kookboek met meer dan 2000 vegetarische recepten. De boodschap van dit boek: ‘Eet minder dierlijke producten, geraffineerde suiker en junkfood; eet méér plantaardige producten, zo dicht mogelijk bij hun natuurlijke staat. Daar is dit recept een goed voorbeeld van: doodeenvoudig en superlekker.”
Ingrediënten voor 4 personen:
-2 eetlepels olijfolie, extra vierge
–4 grote aardappelen, geschild en in blokjes
–2 preien, goed gewassen, in dunne ringen
-Zout en versgemalen peper
-1 liter groentebouillon, liefst opgewarmd.
Bereiding:
- Verhit de olie in een grote, diepe kookpan op matig vuur. Wanneer de olie heet is voeg je de groenten toe. Bestrooi met zout en peper en bak al roerend 2-3 minuten.
- Voeg de bouillon toe en kook circa 15 minuten – of iets langer – tot de groenten zeer zacht zijn.
- Breng op smaak en serveer.
Eet smakelijk!