Recept april: hummus met postelein

HFF’s foodie Mascha: “Een vriendin vroeg of ik nog wat winterpostelein wilde voordat ze de bak ging ruimen. Het nieuwe zaaiseizoen staat immers voor de deur. Heb je genoeg over vroeg ik? Toen ze onderstaande foto stuurde, sprong ik meteen op mijn fiets. In mijn hoofd kwamen al de lekkerste gerechtjes voorbij met deze heerlijk frisse blaadjes….
Ze vertelde dat ze er de hele winter van kon oogsten, dus op de terugweg heb ik gelijk een zakje zaad gekocht. Afgelopen week aten we winterpostelein op vier manieren: met rijst en een bonenstoofje, in een stamppotje, als salade en in dit lunchgerechtje. Wil je ook genieten van deze plant? Je hoeft niet tot het najaar te wachten, de zomerpostelein is alweer verkrijgbaar bij de groenteboer!
Hummus met postelein
Het geheim van goede hummus schuilt in het lange draaien: hoe langer je machine draait, hoe romiger je hummus. Het is het lekkerst met zelf gekookte kikkererwten. Maar als ik snel klaar wil zijn, volstaat een pot of blik ook. Serveer de hummus met vers platbrood of rooster een paar sneetjes desembrood. Desgewenst kun je er nog wat geroosterde groenten doorheen draaien voor extra smaak en zo eet je weer meer planten!”
Ingrediënten
– Een paar flinke handen vol postelein (gewassen)
– 240 gram gekookte kikkererwten met vocht
– 80 gram tahini (sesampasta) uit een pot
– optioneel: geroosterde groenten (paprika, courgette of aubergine)
– klein teentje knoflook
– citroensap
– zout
– olijfolie, extra vierge
– sesamzaadjes of nigella
Bereiding:
- Vijzel een kwart teentje knoflook fijn met wat grof zeezout.
- Doe de kikkererwten en een groot deel van het vocht samen met de tahini in een keukenmachine.
- Voeg de knoflook en citroensap toe een laat je keukenmachine minutenlang draaien. (Af en toe even pauzeren zodat deze niet oververhit raakt). Eventueel extra aquafaba of water toevoegen om tot de gewenste dikte te komen.
- Nu kun je eventueel geroosterde groenten toevoegen.
- Breng op smaak met zout.
- Schep een paar flinke eetlepels hummus op een groot bord. Verdeel de postelein erover, serveer met lekkere olijfolie en bestrooi met wat zaadjes.
Eet smakelijk!