DoeMee.Groente inmaken: echt niet ingewikkeld!

Groente inmaken: echt niet ingewikkeld!

Wat doe je als er een groot aanbod is van seizoensgroente? Inmaken! HFF’s foodie mascha deed dat met verschillende groentes en dat ging verrassend vlot. Dus haal de vitamines in huis en stop ze in een weckpot …

De pot in
“Ik was verrast door de schoonheid van de bloemkool op de tuin en vond het zonde om hem in één keer op te eten. Inmaken dus, als lekkere borrelhap of onderdeel van een lekker broodje falafel. Wanneer je het één keer hebt gedaan, draai je je hand er niet voor om. Maar de eerste keer inmaken kan een drempel zijn. Iets met steriele potten, verhoudingen en wel of geen suiker… toch is inmaken super simpel!

Je kunt iedere willekeurige groente gebruiken, zolang deze maar vers en knapperig zijn: wortel, radijsjes, komkommer, ui, peultjes, kool en dus ook bloemkool. Snijd alles in grove plakken of roosjes. Ik haal mijn weckpotten zo uit de hete vaatwasser, dan zijn ze goed schoon en klaar voor gebruik. Meerdere kleine potjes maken is soms handiger dan één grote. Want eenmaal open zijn ze maar een week houdbaar. “

Ingrediënten
Gebruik gelijke delen water en azijn, en voeg op elke 100 ml een theelepel grof zeezout toe. Afhankelijk van de gewenste smaak kun je ook wat suiker toevoegen. Ik gebruikte dit keer:

– 1 mok water
– 1 mok azijn
– 1 tl zeezout met kop 
– 1 bloemkool, goed schoon gewassen, in roosjes verdeeld
– 1 eetlepel korianderzaad
– een paar laurierblaadjes

Bereiding
Zet een of meerdere gesteriliseerde potten klaar. Voeg water, azijn en zout toe aan een grote pan en breng aan de kook. Roer totdat het zout is opgelost.

Voeg de groentes toe aan het inmaakvocht en laat ze 2 minuutjes meekoken. Schep ze vervolgens met een schuimspaan uit het vocht en doe ze in de schone potten. Prop de potten helemaal vol! Doe er wat kruiden bij naar wens en vul ze af met het inmaakvocht tot het nét niet overloopt. Heb je wat over, gebruik het als dressing of maak nog een extra potje om te gebruiken als snelle marinade voor een rauwkostsalade.

“Het is het lekkerst wanneer je de potten minimaal een aantal dagen tot weken laat staan. Zo kunnen de smaken goed intrekken. Hoe langer je wacht, hoe sterker de smaak. Het is zeker een jaar houdbaar wanneer je schoon hebt gewerkt. Na verloop van tijd worden de groentes iets minder knapperig. Probeer het maar eens uit 😊.”

Eet smakelijk

Back To Top

Haarlem Food Future (HFF) werkt samen met inwoners, ondernemers, stadslandbouwers, boeren, horeca, onderwijs en de gemeente aan het verduurzamen van de voedselvoorziening van Haarlem. Daarvoor richten wij ons bijvoorbeeld op meer ruimte voor stadslandbouw, voedseleducatie en het tegengaan van voedselverspilling.

Social