NieuwsOpen hooiland verandert langzaam in Voedselbos Houtrak

Open hooiland verandert langzaam in Voedselbos Houtrak

Tussen recreatiegebied Spaarnwoude en de Amsterdamse Haven krijgt het Voedselbos Houtrak steeds meer een gezicht. “In de winter van 2017-2018 zijn we hier begonnen om het open en winderige hooiland van ruim zes hectare te transformeren naar Voedselbos”, vertelt kernteamlid en ontwerper Jelle Fekkes (rechts). “De komende 5 jaar ontstaat hier een mooi stukje eetbaar landschap!”

“Een voedselbos kun je zien als een nieuwe vorm van landbouw. Enorm goed voor de biodiversiteit en bovendien heeft het heel beperkt onderhoud en geen bemesting nodig. Want hoe meer je eraan doet, hoe langzamer het gaat. Voedselbos Houtrak is openbaar toegankelijk; een plek waar je fijn kunt wandelen en iedereen welkom is om bessen, noten, vruchten, eetbare bloemen en planten te komen plukken om zelf op te eten. Natuurlijk heeft het bos een aanloop nodig. Maar door het aanplanten van gecultiveerde boomsoorten zijn deze al binnen vijf tot zeven jaar productief. Trouwens de boompjes mogen dan nog klein zijn, de eerste bessen zijn inmiddels geplukt!”

Vrijwilligers

“Mensen kunnen hier vrij rondlopen, genieten en onderweg van alles leren over hoe in dit bos ons voedsel groeit en bloeit. Er is ook veel belangstelling voor en onze mailinglijst groeit gestaag. Of we nog vrijwilligers kunnen gebruiken? Altijd! Al zit ‘m dat niet zozeer in mensen die in het bos de handen uit de mouwen willen steken, maar meer in organisatorisch talent. Iemand die bijvoorbeeld verstand heeft van fondsenwerving en sponsoring of iemand die een team van vrijwilligers als de Bramenbrigade kan aansturen. Daar kunnen we zeker hulp bij gebruiken.”

Meer weten? Kijk dan op www.voedselboshoutrak.nl

Back To Top

Haarlem Food Future (HFF) werkt samen met inwoners, ondernemers, stadslandbouwers, boeren, horeca, onderwijs en de gemeente aan het verduurzamen van de voedselvoorziening van Haarlem. Daarvoor richten wij ons bijvoorbeeld op meer ruimte voor stadslandbouw, voedseleducatie en het tegengaan van voedselverspilling.

Social