NieuwsOntdek de hyperlokale kiemgroente van de microTELER

Ontdek de hyperlokale kiemgroente van de microTELER

In de serie ‘Haarlemse stadslandbouw en tuinderijen in de spotlight’ deze keer de microTELER. Sinds anderhalf jaar is Jens Ruijg – naast z’n werk als onderzoeker van circulaire systemen – bezig als ‘microteler’. Bij de Oesterzwammerij aan de Bloemendaalse Dennenweg teelt hij zijn kiemgroente in een voormalige vriescel, die nu dienstdoet als klimaatkamer.

“Als microTELER experimenteer ik met hyperlokaal telen, omdat ik vind dat jouw groente niet verder hoeft te reizen dan jezelf doet. Het is een kleinschalige hobby geboren uit interesse, die ik uiteraard graag wil uitbouwen tot iets groters. Op een praktische manier verken ik hoe ik zo weinig mogelijk voedselkilometers kan maken en kan zorgen voor een gezondere voedselvoorziening in Haarlem. Ik teel bijvoorbeeld tarwegras, broccoli-, basilicum-, bieslook- en mosterdkers, die ik verkoop via de Buurderij en de Streekwinkel in Spaarnwoude. Wat ik belangrijk vind is telen zonder bestrijdingsmiddelen, maar ook dat het milieuvoordelen oplevert. Zo gebruik ik led-verlichting, hergebruik ik water en is de CO2-uitstoot nagenoeg nul. Daarnaast is voor mij ook het sociale aspect van belang. Hoe mooi zou het zijn als we straks in verschillende buurten dit samen kunnen oppakken als een soort van social Enterprise. Daarom wil ik mensen via dit filmpje graag meer vertellen over mijn passie. Wellicht inspireert het anderen om het samen verder op te pakken en uit te breiden. Hoe groter het netwerk hoe meer we bereiken!” Binnenkort meer info op www.demicroteler.nl

Back To Top

Haarlem Food Future (HFF) werkt samen met inwoners, ondernemers, stadslandbouwers, boeren, horeca, onderwijs en de gemeente aan het verduurzamen van de voedselvoorziening van Haarlem. Daarvoor richten wij ons bijvoorbeeld op meer ruimte voor stadslandbouw, voedseleducatie en het tegengaan van voedselverspilling.

Social