Oktoberrecept: pompoensalade

Gemarineerde pompoen met een snelle linzensalade

Zo bereid ik pompoen het liefst: ik schuif ‘m op een grote bakplaat de oven in. Zo gebruik ik de pompoen die week in meerdere gerechten. Bijvoorbeeld als avondmaal met rijst, bonen en spinazie salade of zoals hier met linzen en rucola als lunch. De restanten gooi ik door de soep of in een curry. Als ze niet al opgesnoept zijn in de keuken; zo’n bakplaat is zo leeg!

Ingrediënten

Voor de geroosterde pompoen:

  • 1 hokkaido pompoen met schil, goed gewassen en in plakken van max 1 cm dik gesneden
  • 2 uien in vieren gesneden, schil laat je eromheen zitten, anders verbranden ze
  • 1 flinke theelepel kerrie (madras)
  • 2 tenen knoflook
  • 1 el korianderzaad
  • olijfolie, extra vierge
  • grof zeezout

Voor de salade: 

  • Een paar handjes rucola
  • een simpele vinaigrette/ lekkere sla dressing
  • gekookte linzen, afgespoeld en uitgelekt
  • een handje koriander of peterselie, fijngesneden

Bereiding

Verwarm de oven voor tot 220 °C. Plet de knoflook in een vijzel en maal het met wat grof zeezout en korianderzaad tot een grove pasta. Doe er de madraskruiden en 1-2 el olijfolie bij. Wrijf de pompoenparten hiermee in en schik ze op een grote bakplaat. Bak 10-15 minuten in de hete oven, draai ze om en bak ze dan nog een minuut of 10. De parten  moeten mooi karamelliseren, maar let op dat ze niet verbranden. 

Maak intussen een snelle vinaigrette of neem een andere dressing. Schenk deze over de linzen en voeg wat peper en zout toe. 

Leg de rucola op een schaal, verdeel de linzen en de pompoen met de ui erover. Maak af met wat fijngesneden koriander of peterselie en evt. wat (plantaardige) feta. 

Eet smakelijk!

Back To Top

Haarlem Food Future (HFF) werkt samen met inwoners, ondernemers, stadslandbouwers, boeren, horeca, onderwijs en de gemeente aan het verduurzamen van de voedselvoorziening van Haarlem. Daarvoor richten wij ons bijvoorbeeld op meer ruimte voor stadslandbouw, voedseleducatie en het tegengaan van voedselverspilling.

Social