Gemarineerde pompoen met een snelle linzensalade
Zo bereid ik pompoen het liefst: ik schuif ‘m op een grote bakplaat de oven in. Zo gebruik ik de pompoen die week in meerdere gerechten. Bijvoorbeeld als avondmaal met rijst, bonen en spinazie salade of zoals hier met linzen en rucola als lunch. De restanten gooi ik door de soep of in een curry. Als ze niet al opgesnoept zijn in de keuken; zo’n bakplaat is zo leeg!
Ingrediënten
Voor de geroosterde pompoen:
- 1 hokkaido pompoen met schil, goed gewassen en in plakken van max 1 cm dik gesneden
- 2 uien in vieren gesneden, schil laat je eromheen zitten, anders verbranden ze
- 1 flinke theelepel kerrie (madras)
- 2 tenen knoflook
- 1 el korianderzaad
- olijfolie, extra vierge
- grof zeezout
Voor de salade:
- Een paar handjes rucola
- een simpele vinaigrette/ lekkere sla dressing
- gekookte linzen, afgespoeld en uitgelekt
- een handje koriander of peterselie, fijngesneden
Bereiding
Verwarm de oven voor tot 220 °C. Plet de knoflook in een vijzel en maal het met wat grof zeezout en korianderzaad tot een grove pasta. Doe er de madraskruiden en 1-2 el olijfolie bij. Wrijf de pompoenparten hiermee in en schik ze op een grote bakplaat. Bak 10-15 minuten in de hete oven, draai ze om en bak ze dan nog een minuut of 10. De parten moeten mooi karamelliseren, maar let op dat ze niet verbranden.
Maak intussen een snelle vinaigrette of neem een andere dressing. Schenk deze over de linzen en voeg wat peper en zout toe.
Leg de rucola op een schaal, verdeel de linzen en de pompoen met de ui erover. Maak af met wat fijngesneden koriander of peterselie en evt. wat (plantaardige) feta.
Eet smakelijk!

