Novemberrecept: Ukrainskij Borsjtsj
Onze foodie en soepliefhebber Mascha bedacht een hartverwarmend recept voor je. Heerlijk voor op een gure herfst- of winterdag! Mascha: “Met een eetlepel van dit umami bommetje tover je deze klassieker om in een plantaardige soep zonder in te leveren op smaak! Umami wordt ook wel de vijfde smaak genoemd: een hartige, volle smaak, die een gerecht diepgang geeft. Vaak vervult vlees die rol, maar het kan ook zonder!
Voor borsjtsj, oorspronkelijk een vlees-groentesoep, bestaan talloze recepten. De ingrediënten worden doorgaans afgestemd op de producten van de streek en natuurlijk het seizoen. Dit recept komt uit Oekraïne, opgetekend door Barbara Boudon. Oorspronkelijk is de basis met runderbouillon. Maar omdat ik graag een vega(n) versie wil – en minder afwas door de vele potten en pannen 😉- paste ik het recept hier en daar wat aan.
Op de biomarkt scoorde ik een heerlijk potje paddenstoelenbouillon. Zo kan je de soep helemaal plantaardig maken zonder in te leveren op hartigheid. Varieer gerust met ingrediënten wanneer je net iets anders in huis hebt en/of maak je groentelade leeg met dit verwarmende gerecht.
Ingrediënten
– 1,5 liter paddenstoelenbouillon
– 1-2 grote rode bieten
– 1 theelepel azijn
– 1 ui
– 1 wortel
– 1 kleine knolselderij
– 3 el boter (ik ben fan van flowerfarm!)
– 4 middelgrote, kruimige aardappelen
– 200 g witte, groene of spitskool
– 1 rode paprika, gehalveerd en van zaadlijsten ontdaan
– voor de roux: 1 theelepel bloem en 1 eetlepel boter
– verse kruiden: dille, fijngehakt
– 2 laurierblaadjes
– 80 g vegetarische spekblokjes
– 2 tenen knoflook, gehakt
– 2 el tomatenpuree
– 1 tl suiker, optioneel
– zout en peper
– 200 ml zure room of een plantaardige vervanging
Bereiding
- Pak een middelgrote pan en verhit hierin de bouillon.
- Snijd de rode bieten in smalle reepjes, kruid ze met zout en besprenkel ze met azijn. Kook ze nèt gaar in de bouillon, haal ze eruit met een schuimspaan en zet apart.
- Schil ondertussen de aardappelen en breng ze nu in de bouillon aan de kook.
- Snijd de kool en paprika in dunne repen en voeg ze toe.
- Zet een grote soeppan klaar. Snijd uien, wortel en knolselderij klein en bak het in een beetje boter. Haal ze eruit en houd het apart.
- Smelt nu de rest van de boter in de soeppan en roer de bloem erdoor. Roer na even bakken de bouillon erbij (niet de aardappelen en groenten, die hou je nog even achter) en breng het geheel aan de kook.
- Voeg tenslotte de rode bieten, de aardappelen, alle soepgroenten, laurierbladeren, vega spek en knoflook toe en laat alles 15-20 minuten op een laag vuur trekken.
- Breng de soep op smaak met de tomatenpuree, eventueel een schepje suiker, peper en zout.
- Verdeel de soep in diepe borden, met verse dille en als je wilt een eetlepel zure room erop. Serveer direct.
Eet smakelijk!