NieuwsMandy: ‘Ik ben een echte food nerd’

Mandy: ‘Ik ben een echte food nerd’

Eind juni startte Mandy Tienstra vol enthousiasme en plannen als onze nieuwe Coördinator Gered Voedsel. ‘Mijn kracht? Het verbinden en motiveren van mensen.’

Vertel! Wie is Mandy?
Een geboren Haarlemmer, die nu met echtgenoot en twee zonen in Heemstede woont. Net over het randje Haarlem. Alles rondom eten is mijn grote passie; ben een echte food nerd. Ik kook graag, verzamel kookboeken, scan altijd menukaarten, verzamel de beste eetadresjes overal ter wereld en was ik jarenlang food styliste. Ik ben samen met mijn man horecaondernemer en daarnaast werk ik als content maker, evenementenorganisator en schrijf ik ook voor food platforms en tijdschriften. De laatste jaren ben ik me steeds bewuster van onze ‘food waste’ op aarde. Ik houd me er actief mee bezig; zowel in de bedrijfsvoering van ons eigen restaurant als thuis. Ik heb er zin in om die opgedane kennis en werkervaring mee te nemen naar HFF.”

Daar komt nu ook nog de rol van Gered Voedsel Coördinator bij. Zin in?
“Heel erg. Ik volgde HFF al een tijdje via de socials zoals LinkedIn. Hun passie en enthousiasme om Haarlemmers bewust te maken van voedselverspilling werkt inspirerend. Mooi om dat verder uit te breiden. Mijn kracht ligt in het verbinden en motiveren van mensen. En vanuit mijn achtergrond als ondernemer ben ik krachtig in het bedenken van creatieve invalshoeken; ‘haakjes’ om samenwerkingen tot stand te laten komen. Als coördinator ben ik de spil tussen een groep geweldig gemotiveerde vrijwilligers en supermarktketens die bewust willen meedenken over wat zij kunnen doen aan voedselverspilling in deze tijd. Én we helpen buurthuizen en andere sociale initiatieven in de regio met ons ‘gered voedsel’ door dit aan inwoners uit te delen of ermee te koken. Driedubbel win win win!” 

Wat doe jezelf om minder voedsel te verspillen?
Minder eten kopen, eerst te kijken wat is er nog in de voorraadlade en koelkast ligt en hiermee aan de slag. Creatief Kliekjes Koken, noem ik dat. Receptjes haal ik dan weer uit die enorme stapels verzamelde kookboeken :-).”

Wat zou je graag voor elkaar willen krijgen in de stad?
“Ik ben echt onder de indruk van alle geweldige initiatieven die al ontwikkeld zijn door iedereen die bij HFF actief is en is geweest. Die wil ik graag meer zichtbaar maken, want wat gebeuren er al veel goede dingen met gered voedsel. Dus laten zien wat er gebeurt vanaf het moment dat voedsel gered wordt in de supermarkt tot wie we er blij mee maken. Ook andere mooie HFF-projecten zoals het Food Book, Food.Film.Fest en stadslandbouw in de regio verdienen meer de spotlights. Veel Haarlemmers hebben gehoord van Haarlem Food Future, maar het zou fantastisch zijn als al deze initiatieven breder bekend zijn zodat er een groter bewustzijn komt bij een nog grotere doelgroep in de stad en omstreken.”

“Maar eerst maar eens inventariseren en kennismaken met alle huidige contacten in het ‘voedsel redden’. Ook ontmoet ik graag nieuwe partijen in Haarlem, die zich willen aansluiten in de visie en doelstellingen van HFF. Zo worden we met samen nóg bewuster van onze ‘food waste’.”

Met wie zou je in de stad graag willen samenwerken?
“Graag kom ik in contact met lokale voedselproducerende bedrijven die mee willen denken hoe we ook hun ‘foodwaste’ kunnen beperken en er op lokaal sociaal vlak iets goed mee te kunnen doen. Als ik toch eentje mag noemen, doe ik hierbij een oproepje: graag kom ik in contact met de juiste mensen bij het hoofdkantoor van Vomar – de supermarktketen uit júíst Noord-Holland om lokale samenwerkingen te bespreken. Daarnaast hoor ik vooral ook heel graag welke mooie regionale sociale initiatieven er zijn – die wij weer kunnen helpen met het ‘geredde voedsel’. Ik hoor graag van je!”

Je kunt Mandy bereiken via mandy@haarlemfoodfuture.nl  

Back To Top

Haarlem Food Future (HFF) werkt samen met inwoners, ondernemers, stadslandbouwers, boeren, horeca, onderwijs en de gemeente aan het verduurzamen van de voedselvoorziening van Haarlem. Daarvoor richten wij ons bijvoorbeeld op meer ruimte voor stadslandbouw, voedseleducatie en het tegengaan van voedselverspilling.

Social