DoeMee.‘Er valt nog zoveel te leren over ons voedsel’

‘Er valt nog zoveel te leren over ons voedsel’

Maak kennis met … Sabina.

Het was tijdens een interview met de voormalig Gered Voedsel Coördinator dat Sabina voor het eerst over HFF en het voedsel redden hoorde. ‘Geen idee dat dit in Haarlem bestond. Maar wat vond ik het meteen een mooi initiatief. Tussen neus en lippen door hoorde ik dat HFF niemand had voor de communicatie. Dan doe ik dat toch, riep ik enthousiast. Inmiddels zijn we 4 jaar verder!’

Wie is Sabina?
“Geboren in Friesland, maar door de liefde in Haarlem komen wonen. Een prachtige stad en dito omgeving die ik regelmatig wandelend verken. Ik studeerde Journalistiek in Zwolle en daarna Politiek & Communicatie aan de VU in Amsterdam. Mijn werkende leven begon bij Medianet (VNU) aan het Stationsplein. Daarna volgden nog vele communicatiebanen bij uitgeverij Sanoma, totdat ik in 2017 als freelance tekstschrijver begon met mijn eigen Woordenbureau. Heerlijk om zo meer mijn eigen tijd in te delen en tijd te maken voor bijvoorbeeld lange wandelingen. Sporten is altijd een grote passie (geweest); van zwemmen tot triatlon en van schaatsen tot bergwandelen. Als ik buiten in de natuur ben, ben ik het gelukkigst.”

Hoe kwam HFF op je pad?
“Ik mocht een verhaal maken voor de gemeente over voedselverspilling. Dat was mijn eerste kennismaking met HFF. Daarna volgde een kop koffie met oprichter Marjan. Zo ontdekte ik wat voor mooie club bevlogen mensen dit is, met allemaal hun eigen inbreng en expertise. Daar wilde ik graag ook mijn communicatie-skills aan toe voegen. Zorgen dat HFF meer op de kaart komt te staan in de stad. En heel fijn: ik leer zelf ook weer bij. Want ik wist helemaal niets over voedsel redden, de eiwittransitie en stadslandbouw bijvoorbeeld. Win-win dus!”

Wat doe je zoal voor HFF?
“Toen ik een paar jaar geleden als ‘chef communicatie’ begon, vond ik vooral de website erg verouderd. Dus het vernieuwen en updaten ervan werd mijn eerste klus. Daarnaast posten we nu veel regelmatiger op onze social media kanalen en is er sinds dit jaar de maandelijkse nieuwsbrief. Je voelt dat er zo veel meer interactie opgang komt met stadsgenoten. Ook werkte ik mee aan ons Haarlems Food Book; een prachtig boekwerk vol food initiatieven uit de stad. Dat is ook zo leuk nu ik bij HFF zit; je ontdekt steeds weer nieuwe foodpareltjes in de stad!”   

Wat zou je graag op voedselgebied anders zien in Haarlem?
“Dat er in Haarlem meer aandacht is voor gezonde en duurzame voeding. Maar ook dat dit betaalbaar is voor iedereen. Supermarkten liggen het hele jaar vol met groente en fruit van over de hele wereld. Misschien moeten we weer iets meer terug naar de basis. Met fijne producten van het seizoen, uit de buurt. Zo maak je de impact op het milieu een flink stuk kleiner.”

Back To Top

Haarlem Food Future (HFF) werkt samen met inwoners, ondernemers, stadslandbouwers, boeren, horeca, onderwijs en de gemeente aan het verduurzamen van de voedselvoorziening van Haarlem. Daarvoor richten wij ons bijvoorbeeld op meer ruimte voor stadslandbouw, voedseleducatie en het tegengaan van voedselverspilling.

Social