DoeMee.(H)eerlijk koken: taco’s met oesterzwammen

(H)eerlijk koken: taco’s met oesterzwammen

We koken en eten graag zoveel mogelijk lokaal – dus supervers – en duurzaam. Goed voor jezelf, de lokale economie én het milieu. Er worden immers flink wat minder transportkilometers gemaakt! Ter inspiratie delen we daarom af en toe een recept met mooie lokale ingrediënten. We trappen af met Mascha’s

TACO’S MET OESTERZWAMMEN EN KOOLRABI

Daar lagen ze! Keurig volgens afspraak in de koelbox onderin de kast op de tuin: vers geoogste oesterzwammen van de jongens van De Oesterzwammerij. Ook makkelijk te bestellen via hun site trouwens, maar helemaal handig wanneer je ze kunt meenemen tijdens het wekelijkse oogstmoment op Tuinderij De Ark in Bloemendaal!

Bladerend in één van Ottolenghi’s kookboeken raakte ik geïnspireerd: taco’s van oesterzwammen met koolrabi. Koolrabi is nu volop verkrijgbaar dus dat komt goed uit. De recepten van Ottolenghi leveren vaak verrassende smaken op en je kunt natuurlijk eindeloos variëren. Ik heb dit receptje iets aangepast. Zo kijk ik altijd eerst wat er nog in mijn koelkast ligt. En wanneer er in een recept ingrediënten staan die niet in het seizoen zijn, dan zoek ik een alternatief.

Bijgerecht voor 4 personen 

700 gram oesterzwammen, grof gescheurd

2 tenen knoflook, geperst

3 eetlepels sojasaus

olijfolie

1,5 eetlepel honing

1 theelepel komijnzaad

1 gedroogde lombok, een paar peperkorrels en pimentkorrels, fijngemalen in de vijzel of een oude koffiemolen

1 flinke koolrabi, geschild en in brede lucifers gesneden

1 limoen, de helft uitgeperst, de andere helft in partjes gesneden

kleine tortilla’s

Bereiding (let op: laat ze een uurtje marineren, dan trekken de smaken goed in)

  • Meng in een grote mengkom de knoflook, sojasaus, honing, een paar eetlepels olijfolie. Schep de oesterzwammen erdoor. 
  • Maal de komijn, de gedroogde peper en piment in een specerijmolen en/ of in een vijzel tot poeder. Doe 1,5 tl van het specerijenmengsel in een klein schaaltje met 2 el olie en zet het tot serveren opzij. Doe de rest van het specerijenmengsel in de kom met de oesterzwammen en laat het marineren. 
  • Meng de koolrabi met het limoensap en een snuf zout in een schaal en zet opzij.
  • Bak de oesterzwammen in olijfolie. Niet alles tegelijk zodat ze lekker krokant worden. Verwarm ondertussen de tortilla’s.
  • Serveer de tortilla met de oesterzwammen en de koolrabi en besprenkel met de specerij-olie.

Eet smakelijk!

Back To Top

Haarlem Food Future (HFF) werkt samen met inwoners, ondernemers, stadslandbouwers, boeren, horeca, onderwijs en de gemeente aan het verduurzamen van de voedselvoorziening van Haarlem. Daarvoor richten wij ons bijvoorbeeld op meer ruimte voor stadslandbouw, voedseleducatie en het tegengaan van voedselverspilling.

Social