
(H)eerlijk koken: verse spinazie met panir

Mascha: “Hebben jullie de Panir van de Buffalo Farm Twente al eens geproefd? Eens per week rijden ze naar Amsterdam en Haarlem om de horeca en alle lokale Buurderijen van verse buffelproducten te voorzien. En die is dus wekelijks te bestellen via De Buurderij. Niet te vergelijken met Panir uit een pakje! Deze verse kaas bak je goudbruin krokant en serveer je in een heerlijke currysaus. Panir ken je misschien van het Indiase gerecht ‘Saag Paneer’. De spinazie wordt dan erg lang gekookt. Dit is een heel verse versie uit het kookboek ‘made in India’. Je eet ‘m met nét geslonken spinazie zodat hij nog heel vers smaakt en alle voedingsstoffen behoudt.”
Voor 4 personen
– 500 g Panir, in blokjes van 2 cm
– 2 middelgrote uien, fijngesneden
– 3 cm gemberwortel, geschild en geraspt of fijngehakt
– 5 tenen knoflook, fijngehakt
– 1 verse groene chilipeper, ragfijn gehakt
– 400g cherrytomaatjes met 1 el tomatenpuree óf: gepelde tomaten op sap (blik) van goede kwaliteit (wanneer de tomaten niet in het seizoen zijn)
– 1,5 tl korianderpoeder
– 1,5 tl komijnpoeder
– 0,5 tl geelwortelpoeder (kurkuma)
– 0,5 tl chilipoeder
– 500 g verse spinazie, gewassen
Bereiding
Verhit 2-3 lepels olie in een grote koekenpan met een antiaanbaklaag en deksel (pas op, panir kan spetteren!) op hoog vuur en voeg de blokjes paneer toe. Bak ze in een paar minuten aan elke kant tot ze rondom bruin zijn, schep ze met een schuimspaan uit de pan en laat de blokjes op keukenpapier uitlekken. Voeg iets zout toe.
Draai het vuur terug naar halfhoog, voeg zo nodig nog een beetje olie in de pan en fruit de uien in 8-10 minuten goudbruin. Roer de gember, knoflook en groene chilipeper door de uien en voeg de gepelde tomaten toe. Maak de tomaten stuk, stoof ze kort en doe er koriander, komijn, geelwortel en een theelepel zout bij. Roer goed en proef, voeg voor meer scherpte het extra chilipoeder toe. Laat het mengsel iets inkoken tot een pasta, het mag niet te waterig zijn.
Doe de stukjes Panir weer in de pan schep ze om tot ze met tomatensaus zijn omhuld. Voeg de spinazie in porties toe en laat elke portie slinken voor je er weer spinazie bij doet, schep de bladeren rustig door de saus. Laat het geheel in de gesloten pan nog 5 minuten pruttelen tot alles spinazie geslonken is, neem de pan van het vuur. Serveer met rijst of naanbrood.
Eet smakelijk!