Nieuws(H)eerlijk koken: courgettes, courgettes en nog meer courgettes

(H)eerlijk koken: courgettes, courgettes en nog meer courgettes

HFF’s foodie Mascha:

Eén van mijn lievelingsgroentes, superlekker en veelzijdig. Het is wel een beruchte oogsttuingroente omdat ze blijven groeien en niemand zit te wachten op 3 keer in de week courgettesoep! Deze week dan ook een heel ander recept: een lunch- of bijgerecht uit: ‘Karsu’s Kitchen’. Plus wat tips voor de verwerking van de binnenkant én de bloemen.

Voor 4 personen

1 courgette
1 tl zout
75 g walnoten
3 takjes dille, of 1 tl gedroogde dille
3 el Turkse yoghurt
½ tl zwarte peper
1 teentje knoflook, geperst
1 tl pul biber (Aleppo peper, verkrijgbaar bij de Turkse of Marokkaanse supermarkt)

Bereiding

  • Rasp de courgette boven een groot vergiet. Voeg het zout toe en laat minimaal 15 minuten staan. Hak ondertussen de walnoten fijn.
  • Knijp het vocht met de hand uit de courgette. Doe de courgette dan in een nieuwe kom. Snijd de dille fijn en houd een paar plukjes apart. Voeg de yoghurt, walnoten, dille, zwarte peper en de knoflook toe en roer goed. Voeg zout naar smaak toe en serveer op een mooi bord. Bestrooi met pul biber en verdeel er wat dille over als garnering. Lekker met (Turks) brood en een potje groene thee.

Tips

  • Het binnenste van de courgette is ook goed eetbaar. Veel mensen gooien het weg, dat hoeft alleen wanneer de zaden heel droog en vezelachtig zijn. Wanneer je voor een gerecht alleen blokjes courgette nodig hebt, hak dan het binnenste van de courgette fijn en bak het mee in de pan, met wat knoflook of een gesnipperd uitje.
  • Ook de bloemen van de courgetteplant zijn eetbaar, net als die van de pompoenplant. Kweek je ze zelf, dan heb je volop bloemen. Ook op de zelfoogsttuinen te krijgen, en natuurlijk bij de groenteman. Pluk alleen de mannelijke bloemen, vul ze met een mengsel van ricotta, tuinkruiden, peper en zout bak ze in een bodempje olijfolie. Ook mozzarella en ansjovis zijn goede combinatie als vulling. Voorzicht openvouwen want ze zijn kwetsbaar.

Eet smakelijk!

Back To Top

Haarlem Food Future (HFF) werkt samen met inwoners, ondernemers, stadslandbouwers, boeren, horeca, onderwijs en de gemeente aan het verduurzamen van de voedselvoorziening van Haarlem. Daarvoor richten wij ons bijvoorbeeld op meer ruimte voor stadslandbouw, voedseleducatie en het tegengaan van voedselverspilling.

Social