DoeMee.Heerlijk in juni: couscous met bimi en tomatensaus

Heerlijk in juni: couscous met bimi en tomatensaus

HFF’s foodie Mascha zet voor deze maand een heerlijke en snelle couscous op tafel. “Een lekkere doordeweekse maaltijd vol nutriënten! Dit gerecht zet je in een oogwenk op tafel. Je kunt broccoli gebruiken, maar bimi vind ik nóg lekkerder. Wil je meer groenten toevoegen, kies dan bijvoorbeeld voor gestoomde aubergine. Zo krijg je extra smaak, vitamines en vulling. Ik rooster aan het begin van de week een grote plaat in de oven. Zo voeg je het later gemakkelijk toe aan je gerecht zonder extra voorbereidingstijd.”

Ingrediënten voor 2 personen:

– Volkoren couscous (75 gram per persoon)
– 40 gram amandelschaafsel
– paprikapoeder
– 2 lente-uitjes (groen en wit gescheiden), fijngesneden
– 2 tenen knoflook, in dunne plakjes gesneden
– 1 blik polpa (tomatenpuree) van 240 gram
– 1 el gedroogde oregano
– 1 groene en 1 rode paprika, in stukjes gesneden
– 200 gram bimi of broccoli
– een bos verse peterselie of koriander, fijn gesneden
– olijfolie, extra vierge
– versgemalen peper, zout
– optioneel: groentebouillon, gestoomde aubergines en citroensap

Zo maak je het:

-> Bereid de couscous volgens aanwijzing op de verpakking en houd apart met een deksel erop.
-> Tip: gebruik hete bouillon ipv kokend water voor meer smaak.
-> Rooster de geschaafde amandelen kort in de pan met een snuf paprikapoeder. Blijf erbij, want als het te hard gaat worden ze bitter- of zwart 😉 Zet apart.
-> Maak een snelle tomatensaus: bak het wit van de lente-uitjes in een paar eetlepels olijfolie op middelhoog vuur met een snuf zout. Voeg na 1 minuut de knoflook en de oregano toe en na nog 1 minuut de polpa. Roer goed door en laat even pruttelen. Voeg evt. gare aubergine toe aan de saus voor extra smaak, vitamines en vulling. De paprika kan er nu bij in de saus of later rauw door de couscous.
-> Kook ondertussen de bimi of broccoli beetgaar. Wat ook erg lekker is: alleen blancheren (of een minuut stomen) en dan een paar minuten bakken in een droge pan met dikke bodem tot ie nét gaar is.
-> Meng de gare couscous met het groen van de lente-uitjes, de gesneden paprika (als je van rauw houdt, anders zit hij al in de saus) en de fijngehakte kruiden.
-> Breng op smaak met peper en zout en evt een kneepje citroensap.
-> Serveer de couscous met de tomatensaus, de bimi en het geroosterde amandelschaafsel. Wat je over hebt, serveer je de volgende dag als lunch.


Eet smakelijk!

Back To Top

Haarlem Food Future (HFF) werkt samen met inwoners, ondernemers, stadslandbouwers, boeren, horeca, onderwijs en de gemeente aan het verduurzamen van de voedselvoorziening van Haarlem. Daarvoor richten wij ons bijvoorbeeld op meer ruimte voor stadslandbouw, voedseleducatie en het tegengaan van voedselverspilling.

Social