DoeMee.PFAS in je eieren? Tijd voor plantaardige vervangers!

PFAS in je eieren? Tijd voor plantaardige vervangers!

HFF’s Hanna: ‘Ik weet niet hoe jij je voelde na het berichtje van de RIVM over de PFAS in eieren uit eigen tuin. Ik werd boos, verdrietig en eerlijk gezegd een beetje wanhopig. Gaan nu alle biologische diehards terug naar eierfabrieken waar kippen nooit buiten komen? Dat idee voelde echt als een klap. Maar toen dacht ik: wat als we dit moment gebruiken om te ontdekken hoe makkelijk het eigenlijk is om zonder eieren te koken en te bakken?’

Plantaardig eten klinkt leuk en goed voor je, maar je vraagt je misschien af: hoe dan?! Het is écht niet ingewikkeld. In 80% van de gevallen gebruik ik gewoon niks in plaats van ei – en dat gaat prima! Alleen als ik merk dat het deeg niet bindt of rijst, dan pak ik een van deze fijne alternatieven:

Aquafaba (kikkererwtenvocht) – mijn favoriet voor luchtige cakes of mayo. Bonus: ik rooster de kikkererwten meteen als snack.

Moes van dadels – ideaal in baksels voor kinderen. Lekker zoet én geen toegevoegde suiker nodig.

Chia- of lijnzaad – mengen met water en je hebt een gel-achtig bindmiddel boordevol omega’s.

Tofu – perfect om roerei te maken of textuur toe te voegen aan quiches.

Kala Namak (zwart zout) en edelgistvlokken – voor wie toch die typische ei-smaak mist.


Probeer het eens!

Heb jij al een favoriete ei-vervanger of een recept dat je hebt aangepast?

Deel je creaties op Insta met #eivrijmetHFF – we zijn benieuwd!


ONDERAAN DE PAGINA VIND JE 2 RECEPTEN OM UIT TE PROBEREN.

           

 

Vervang 1 ei door

Geschikt voor

 
         

Opkloppen

Aquafaba

3 el aquafaba (kikkererwtenvocht)

Meringues, mousse, wafels

 
         

Bindmiddel       

Aquafaba

3 el aquafaba (kikkererwtenvocht)

Pannenkoeken, alles

 

Lijnzaad

1 el gemalen lijnzaad + 3 el warm water (“lijnzaad-ei”)

Brownies, muffins, biscuitgebak, cupcakes, pannenkoeken, koekjes met een zachte textuur

mengen en 15 minuten laten staan

Chiazaad

1 el chiazaad + 3 el water (“chia-ei”)

Brood, pannenkoeken

                                       mengen en 15 minuten laten staan

Aardappel/corn meel

2 el aardappe/cornl meel +2 el water

Zandkoeken en biscuitgebak, pannenkoeken

 

Pindakaas/ notenmoes

 3 el notenpasta

Chocoladetaarten, biscuittaarten, zwaar van structuur

 
         

Rijsmiddel        

Bakingsoda

1/2 tl bakingsoda + 1 el azijn

Cake, cupcakes, biscuits, pannenkoeken, muffins geven luchtigheid

 
         

Vocht & binding   

  

Dadelsmoes

1/4 kop geweekte en geblende dadels

Koekjes, energierepen

 

Banaanmoes

1/4 kop geprakte banaan

Zachte koekjes, cakes, gistkoeken, pannenkoeken

 

Fruitmoes

1/4 kop appelmoes/fuitmoes  (ongezoet)

Muffins, cake, taarten, koekjes, cupcakes, American style pannenkoek

 

Pompoenmoes

½ kopje geroosterde en gepureerde pompoen (bij voorkeur Hokkaido)

Biscuitgebak, gistkoekjes, pannenkoeken, muffins, brownies, koekjes

 

Vocht  

  

Avocado

1 middelgrote, zeer rijpe, in de vorm van een puree

Zachte koekjes, cakes, gistkoeken, pannenkoeken

 
         

Structuur & binding

Tofu

1/4 kop zijden tofu (geblend) (100g)

Quiche, brownies, taarten, koekjes, omelet, roerei-tofu

met toevoeging van citroensap om de smaak te veranderen voor hartige gebruik zwart zout Kala Namak en gistvlokken

Pannenkoeken (Franse crepes 3-4 stuks)

 – 3/4 kop plantaardige melk
– 1/2 kop tarwemeel (70g)
– 3 el aquafaba
– 2 el olie
– snuf zout

Meng de ingrediënten en laat het beslag 15 minuten rusten in de koelkast. Ben je druk dan lukt het ook zonder wachttijd. Lukt het niet om alles in één keer op te eten, dan kan je het tot 5 dagen bewaren in de koelkast. 
Voeg voor EXTRA eiwit een 1/2 portie plantaardig eiwitpoeder toe en wat extra plantaardig melk om de consistentie hetzelfde te houden.

 

American Pancakes

– 2 kopjes tarwemeel
– 1 blok tofu (extra eiwit) 
– 2 kopjes plantaardige melk
– 1tl baking soda
– 1/2 el azijn/citroen
– (1 el ahornsiroop/ iets zoet )

Even blenden en bakken maar! 

 

 

Back To Top

Haarlem Food Future (HFF) werkt samen met inwoners, ondernemers, stadslandbouwers, boeren, horeca, onderwijs en de gemeente aan het verduurzamen van de voedselvoorziening van Haarlem. Daarvoor richten wij ons bijvoorbeeld op meer ruimte voor stadslandbouw, voedseleducatie en het tegengaan van voedselverspilling.

Social