PFAS in je eieren? Tijd voor plantaardige vervangers!

HFF’s Hanna: ‘Ik weet niet hoe jij je voelde na het berichtje van de RIVM over de PFAS in eieren uit eigen tuin. Ik werd boos, verdrietig en eerlijk gezegd een beetje wanhopig. Gaan nu alle biologische diehards terug naar eierfabrieken waar kippen nooit buiten komen? Dat idee voelde echt als een klap. Maar toen dacht ik: wat als we dit moment gebruiken om te ontdekken hoe makkelijk het eigenlijk is om zonder eieren te koken en te bakken?’
Plantaardig eten klinkt leuk en goed voor je, maar je vraagt je misschien af: hoe dan?! Het is écht niet ingewikkeld. In 80% van de gevallen gebruik ik gewoon niks in plaats van ei – en dat gaat prima! Alleen als ik merk dat het deeg niet bindt of rijst, dan pak ik een van deze fijne alternatieven:
Aquafaba (kikkererwtenvocht) – mijn favoriet voor luchtige cakes of mayo. Bonus: ik rooster de kikkererwten meteen als snack.
Moes van dadels – ideaal in baksels voor kinderen. Lekker zoet én geen toegevoegde suiker nodig.
Chia- of lijnzaad – mengen met water en je hebt een gel-achtig bindmiddel boordevol omega’s.
Tofu – perfect om roerei te maken of textuur toe te voegen aan quiches.
Kala Namak (zwart zout) en edelgistvlokken – voor wie toch die typische ei-smaak mist.
Probeer het eens!
Heb jij al een favoriete ei-vervanger of een recept dat je hebt aangepast?
Deel je creaties op Insta met #eivrijmetHFF – we zijn benieuwd!
ONDERAAN DE PAGINA VIND JE 2 RECEPTEN OM UIT TE PROBEREN.
|
Vervang 1 ei door |
Geschikt voor |
||
Opkloppen |
Aquafaba |
3 el aquafaba (kikkererwtenvocht) |
Meringues, mousse, wafels |
|
Bindmiddel |
Aquafaba |
3 el aquafaba (kikkererwtenvocht) |
Pannenkoeken, alles |
|
Lijnzaad |
1 el gemalen lijnzaad + 3 el warm water (“lijnzaad-ei”) |
Brownies, muffins, biscuitgebak, cupcakes, pannenkoeken, koekjes met een zachte textuur |
mengen en 15 minuten laten staan |
|
Chiazaad |
1 el chiazaad + 3 el water (“chia-ei”) |
Brood, pannenkoeken |
mengen en 15 minuten laten staan |
|
Aardappel/corn meel |
2 el aardappe/cornl meel +2 el water |
Zandkoeken en biscuitgebak, pannenkoeken |
||
Pindakaas/ notenmoes |
3 el notenpasta |
Chocoladetaarten, biscuittaarten, zwaar van structuur |
||
Rijsmiddel |
Bakingsoda |
1/2 tl bakingsoda + 1 el azijn |
Cake, cupcakes, biscuits, pannenkoeken, muffins geven luchtigheid |
|
Vocht & binding
|
Dadelsmoes |
1/4 kop geweekte en geblende dadels |
Koekjes, energierepen |
|
Banaanmoes |
1/4 kop geprakte banaan |
Zachte koekjes, cakes, gistkoeken, pannenkoeken |
||
Fruitmoes |
1/4 kop appelmoes/fuitmoes (ongezoet) |
Muffins, cake, taarten, koekjes, cupcakes, American style pannenkoek |
||
Pompoenmoes |
½ kopje geroosterde en gepureerde pompoen (bij voorkeur Hokkaido) |
Biscuitgebak, gistkoekjes, pannenkoeken, muffins, brownies, koekjes |
||
Vocht
|
Avocado |
1 middelgrote, zeer rijpe, in de vorm van een puree |
Zachte koekjes, cakes, gistkoeken, pannenkoeken |
|
Structuur & binding |
Tofu |
1/4 kop zijden tofu (geblend) (100g) |
Quiche, brownies, taarten, koekjes, omelet, roerei-tofu |
met toevoeging van citroensap om de smaak te veranderen voor hartige gebruik zwart zout Kala Namak en gistvlokken |
Pannenkoeken (Franse crepes 3-4 stuks)
– 3/4 kop plantaardige melk
– 1/2 kop tarwemeel (70g)
– 3 el aquafaba
– 2 el olie
– snuf zout
Meng de ingrediënten en laat het beslag 15 minuten rusten in de koelkast. Ben je druk dan lukt het ook zonder wachttijd. Lukt het niet om alles in één keer op te eten, dan kan je het tot 5 dagen bewaren in de koelkast.
Voeg voor EXTRA eiwit een 1/2 portie plantaardig eiwitpoeder toe en wat extra plantaardig melk om de consistentie hetzelfde te houden.
American Pancakes
– 2 kopjes tarwemeel
– 1 blok tofu (extra eiwit)
– 2 kopjes plantaardige melk
– 1tl baking soda
– 1/2 el azijn/citroen
– (1 el ahornsiroop/ iets zoet )
Even blenden en bakken maar!