NieuwsHaarlemse stadslandbouw en tuinderijen in the spotlight

Haarlemse stadslandbouw en tuinderijen in the spotlight

Wat zijn er toch prachtige initiatieven in Haarlem en omgeving als het gaat om stadslandbouw en tuinderijen. Er groeit en bloeit zoveel moois, zo dichtbij. Toch weten mensen vaak niet waar je die verse biologische groente en kruiden oogst en koopt of zo’n fleurig veldboeket plukt. Of wat dacht je van een portie oesterzwammen, gekweekt op koffieprut. Circulariteit ten top! Tien van deze bijzondere stadspareltjes willen we graag met je delen. We trappen af met Zorgtuinderij De Ark.

Stefan Fokkink, zorgtuinder op De Ark in Bloemendaal:
Onderaan de Dennenweg in Bloemendaal vind je de Tuinderij van de Arkgemeenschap Haarlem: een heerlijke groene plek, tussen de huizen. Elkaar ontmoeten, verbondenheid ervaren en zorg dragen voor elkaar en voor alles wat leeft staan hier centraal. Stefan is zorgtuinder en werkt hier vanaf het prille begin, ruim zes jaar alweer, met veel plezier en enthousiasme.

“Met de Tuinderij openen we de ogen van de mensen in de wijde omgeving. Ze zien wat er allemaal groeit, hoe het bloeit, hoe het geoogst wordt en wat voor lekkers je er mee kunt maken. Groente oogsten en bloemen en kruiden plukken kan heel gemakkelijk en dichtbij huis. Wat ik bijzonder vind aan de Tuinderij is dat het zo’n mooie open plek is. Hier ontmoeten vrijwilligers en oogstdeelnemers elkaar. Mensen van de Arkgemeenschap en andere mensen met afstand tot een reguliere baan werken samen en kinderen van de buurtschool oogsten vol trots uit hun schooltuintjes. Onze tuin is een helende en inspirerende plek voor de hele buurt. De oogstaandelen voor 2021 zijn inmiddels allemaal verkocht, maar hulp van vrijwilligers kunnen we zeker nog gebruiken en daar staat natuurlijk wel wat tegenover! Bij ons is het samen werken, samen leven en samen vieren. Dat maakt ons met recht een zorgtuin.”

Back To Top

Haarlem Food Future (HFF) werkt samen met inwoners, ondernemers, stadslandbouwers, boeren, horeca, onderwijs en de gemeente aan het verduurzamen van de voedselvoorziening van Haarlem. Daarvoor richten wij ons bijvoorbeeld op meer ruimte voor stadslandbouw, voedseleducatie en het tegengaan van voedselverspilling.

Social