Nieuws‘Gezonde voeding is dé basis voor een prettig leven’

‘Gezonde voeding is dé basis voor een prettig leven’

Zo’n 15 haar geleden stapte HFF’er Rogier uit de rat race van meer, beter en groter. Het was tijd om te onderzoeken hoe hij in het leven wilde staan. Een verkenning die hem al veel mooie inzichten bracht en zijn onderneming Appel van Opa.

Vertel eens wat meer over jouw zoektocht…
“Een aantal kernwaarden springen er echt uit tijdens mijn zoektocht: vrijheid, positiviteit, respect en verantwoordelijkheid nemen. Ondernemerschap past daarbij. Met mijn bedrijf Appel van Opa – waarmee ik fruit benut uit particuliere boomgaarden – hoop ik mensen te inspireren en positief bij te dragen aan onze leefomgeving. Met name door te doen!”  

Hoe kwam HFF op je pad?
“Erik van De Oesterzwammerij – eveneens een HFF’er – vroeg mij om bij te club komen. Het bestuur zocht toen in 2020 een penningmeester en die rol heb ik opgepakt. Na 3 jaar is het tijd om het stokje door te geven aan een volgende penningmeester; iets voor jou? Nu zet ik me vol passie in om gezond eten en drinken toegankelijker te maken voor iedereen. Met name met Smaakvolle Schakels in Schalkwijk.”

Waarom is gezonde, duurzame voeding voor jou belangrijk?
“In een wereld waar overal ongezonde keuzes op de loer liggen, vind ik het belangrijk om een ‘gezond’ geluid te laten horen. Gezonde voeding is belangrijk voor iedereen; het vormt de basis voor een prettig leven. Het menselijk lichaam en de geest vragen daarom. Ik geloof in ‘eten als medicijn’. Mijn tip is om voor jezelf te zorgen door – zoveel als je kunt – te kiezen voor kwaliteit van je eten en drinken. De aarde vraagt om duurzame voeding. Samenwerken met de natuur, dat klinkt als een goede oplossing voor de klimaatproblemen. Door meer plantaardig te eten, komt er veel ruimte vrij voor natuurontwikkeling. Ook geloof ik dat goed zorgen voor de bodem een rijkere oogst oplevert. Met de voedselkeuzes die je maakt kun je een belangrijke bijdrage leveren.” 

Wat zou je graag in Haarlem willen bereiken met HFF?
“Dat er een betrokken voedselgemeenschap is, die bijvoorbeeld op een coöperatieve manier ervoor zorgt dat er gezond eten en drinken voor iedereen is. Samen eten verbouwen, samen inkopen en dan komt het leukste: samen te eten en te genieten van dat samenzijn. Het begin is er: wie wil kan aansluiten bij een van de zelfoogsttuinen in de regio. Al sinds de start van Moestuin Leyduin hebben wij een oogstaandeel: ons wekelijkse uitje om super verse groente te oogsten en daarna lekker op te eten.” 

Hoe ziet jouw ideale food future eruit?
“Simpel: gezond eten en drinken, dat voor de aarde duurzaam is geproduceerd, toegankelijk voor iedereen!”

Back To Top

Haarlem Food Future (HFF) werkt samen met inwoners, ondernemers, stadslandbouwers, boeren, horeca, onderwijs en de gemeente aan het verduurzamen van de voedselvoorziening van Haarlem. Daarvoor richten wij ons bijvoorbeeld op meer ruimte voor stadslandbouw, voedseleducatie en het tegengaan van voedselverspilling.

Social