DoeMee.(H)eerlijk koken: ratatouille van gered voedsel

(H)eerlijk koken: ratatouille van gered voedsel

Food rescue in de praktijk: onze HFF-er Mascha redde een pakket van de supermarkt met de datum ‘vandaag’. 

“Moest volgens de verpakking een Chinese Sweet Chili worden. Maar ik had zin in ratatouille… Het sausje dat erbij zat was nog 11 maanden houdbaar dus dat gebruiken we wel weer een andere keer (bijvoorbeeld gemengd met Griekse yoghurt als dip voor rauwkost en tortilla-chips).

Ook slim omgaan met ingrediënten? Combineer restjes uit je groentela of van ‘Too Good To go met één of meer verse boodschappen en verwerk ze tot heerlijke gerechten! Als basis gebruikte ik het recept ‘luie ratatouille’ van Janneke Vreugdenhil.”


Voor 4 personen

2 courgettes
1 aubergine
1 rode paprika
4 tomaten, in kwarten
2 kleine uien, elk in 8 partjes
4 teentjes knoflook, in dunne plakjes
1 (vers) laurierblad
1 tl gedroogde tijm of de blaadjes van 2-3 takjes tijm
Olijfolie
Verse basilicum


Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 ℃. Snijd alle groente in stukjes van ongeveer 3 × 3 cm. Doe alle groenten plus de knoflook, laurier en tijm bij elkaar in een grote ovenschaal. Voeg een royale scheut olijfolie en een snuf zout toe. Hussel en zorg dat alles in een enkele laag in de schaal komt te liggen. Dek de schaal af met aluminiumfolie en schuif hem 45 minuten in de oven. Scheur er voor het serveren wat verse basilicum over. Serveer het met rijst of tagliatelle, of bijvoorbeeld vers stokbrood en gebakken paddenstoelen.

Eet smakelijk!

Back To Top

Haarlem Food Future (HFF) werkt samen met inwoners, ondernemers, stadslandbouwers, boeren, horeca, onderwijs en de gemeente aan het verduurzamen van de voedselvoorziening van Haarlem. Daarvoor richten wij ons bijvoorbeeld op meer ruimte voor stadslandbouw, voedseleducatie en het tegengaan van voedselverspilling.

Social