DoeMee.Feestrecept: pompoen Yorkshire pudding

Feestrecept: pompoen Yorkshire pudding

Wat een heerlijk bijgerecht voor op een feestelijke kersttafel! Foodie Mascha liet zich voor deze Yorkshire pudding met pompoen en appel  inspireren door chef Jamie Oliver. 

Mascha: “Dit is mijn ode aan Jamie Oliver. Want als er iemand is die hele volksstammen aan het koken heeft gekregen, is hij het wel. Alweer 25 jaar geleden begon hij met ‘The Naked Chef’. Jamie liet zien dat koken helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn. Met zijn ‘makkelijke en snelle recepten die iedereen kan maken’ stimuleerde hij mij om steeds nieuwe ingrediënten uit te proberen en lekker veel verse kruiden te gebruiken in de keuken. 

Voor het december-recept liet ik mij inspireren door zijn Yorkshire pudding! Niet die gezellige kleintjes die je in Engeland vaak krijgt voorgeschoteld, maar een enorm exemplaar. Staat geweldig op een feestelijke decembertafel. Je kunt hem beleggen met allerlei soorten groenten. Deze versie is met flespompoen, rode ui en appel. Op het eind strooi ik er een klein beetje blauwe kaas over; dat geeft er een heerlijk hartige smaak aan. Rooster alle pompoenplakken op 1 of 2 grote platen in de oven. Alles wat je overhoudt kan de volgende dag lekker door een salade of pasta.

Yorkshire Pudding is gemaakt van een soort pannenkoekenbeslag. Je kunt (een deel van de) eieren vervangen door aquafaba: het kookvocht van kikkererwten. Dat werkt supergoed!

Ingrediënten voor 4 personen 

voor de vulling:

-1 flespompoen, geschild
-vier rode uien, in achten gesneden
-3 appels, gewassen (niet schillen), klokhuis verwijderd
-80 gram blauwe kaas 
-een paar takjes rozemarijn, steeltjes gerist en besprenkeld met olijfolie
-olijfolie, extra vierge

voor het beslag:
-150 g bloem
150 ml melk
-50 ml water
-een snuf zout
-3 eieren 
-olijfolie of zonnebloemolie


Bereiding

Verwarm de oven voor op 180° C. Snijd de flespompoen in de lengte door, haal het binnenste eruit en snijd de pompoen in plakken van 1 cm. Neem een platte bakplaat, besprenkel deze met wat olijfolie en balsamicoazijn, bestrooi met wat peper en verspreid de plakken pompoen over de bakplaat. 

  • Snijd de uien en appels in parten en hussel dit met de pompoen door elkaar. 
  • Zet zo’n 40-45 minuten in de oven.
  • Maak nu het beslag van de Yorkshire pudding. Voeg bloem, melk en water toe, meng de eieren er doorheen en klop het tot een dun beslag. Laat het vervolgens even rusten. 
  • Haal de geroosterde groenten uit de oven en houd ze apart. Draai de oven nu omhoog naar 220 graden. 
  • Neem een brede bakvorm (ik gebruik een grote emaille schaal) en giet daar een klein bodempje (zeker een paar millimeter) olie in. Zet dit een paar minuten in de oven en giet dan voorzichtig het beslag in de hete olie. Vervolgens sluit je de oven en laat je het z’n twintig minuten met rust. Het zwelt op als een malle: een mooi gezicht! 
  • Wanneer de Yorkshire pudding goudbruin kleurt, haal je ‘m uit de oven. Verdeel de geroosterde groenten erover en bestrooi met de verkruimelde kaas en de rozemarijn takjes.
  • Houd je pompoen over? Serveer dan de rest in een schaaltje erbij of bewaar het voor een lekkere lunch de volgende dag. 
  • Zet de bakvorm nog 5 minuten terug in de hete oven. 
  • Snijd de Yorkshire pudding in grote stukken. Serveer het met een salade van rucola en tomaten, of als bijgerecht tijdens een feestelijk diner. 

Eet smakelijk!

Back To Top

Haarlem Food Future (HFF) werkt samen met inwoners, ondernemers, stadslandbouwers, boeren, horeca, onderwijs en de gemeente aan het verduurzamen van de voedselvoorziening van Haarlem. Daarvoor richten wij ons bijvoorbeeld op meer ruimte voor stadslandbouw, voedseleducatie en het tegengaan van voedselverspilling.

Social