DoeMee.Feestdagen-recept: romige rode bieten gratin

Feestdagen-recept: romige rode bieten gratin

HFF’s foodie Mascha kookt deze maand met rode biet: een echte december-favoriet. Deze romige gratin is een aanrader voor de kerstdis.

“Een receptje uit het biologische kookboek ‘100% natuur’. Meestal pof ik mijn bieten in de oven, maar voor deze gratin moeten ze worden gekookt voordat ze de oven ingaan. Kooktip: snijd de bladeren van de rauwe bietjes, maar laat de onderkant eraan zitten. Anders verdwijnen de kleurstoffen in het water.”

Voor 4 personen 
– 500 g ongekookte rode bietjes, gewassen
– 175 ml slagroom
– 50 g gruyère of cheddar, geraspt
– zout, zwarte peper

Bereiding

  1. Doe de rode bietjes in hun geheel in kokend water. Laat ze afhankelijk van hun formaat 35-45 minuten zachtjes koken totdat ze zo gaar zijn dat je er gemakkelijk met een mes in kunt prikken. De bietjes laten afkoelen, schillen en in plakjes van een halve centimeter snijden.
  2. Verwarm de oven op 200 °C. 
  3. Leg de plakjes in laagjes in een beboterde ovenschaal. Giet de room erover en strooi de kaas, peper en zout eroverheen.
  4. Zet de schaal 15-20 minuten in de oven totdat de bovenkant goudkleurig en net krokant is.


Eet smakelijk!

 

Back To Top

Haarlem Food Future (HFF) werkt samen met inwoners, ondernemers, stadslandbouwers, boeren, horeca, onderwijs en de gemeente aan het verduurzamen van de voedselvoorziening van Haarlem. Daarvoor richten wij ons bijvoorbeeld op meer ruimte voor stadslandbouw, voedseleducatie en het tegengaan van voedselverspilling.

Social