DoeMee.Februari-recept: ratatouille

Februari-recept: ratatouille

Niet alleen onze voedsel redders redden goed tenminste-houdbaar-tot-voedsel van de supermarkt – afgelopen jaar maar liefst 67.500 kilo! – ook foodie Mascha redt regelmatig eten via de To Good To Go-app of ‘laatste-kans-voedsel’ met korting in de supermarkt. 

“Ik redde een pakket van de supermarkt met de datum ‘vandaag’. Volgens de verpakking moest het een Chinese Sweet Chili worden. Maar ik had zin in ratatouille… Het sausje dat erbij zat was nog 11 maanden houdbaar dus dat gebruiken we wel weer een andere keer.”

“Wil je thuis ook slim omgaan met ingrediënten? Combineer bijvoorbeeld restjes uit je groentela of van ‘Too Good To go met één of meer verse boodschappen en verwerk ze tot heerlijke gerechten. Als basis van ‘mijn ratatouille’ gebruikte ik ter inspiratie de ‘luie ratatouille’ van Janneke Vreugdenhil. Lekker met rijst of pasta. Misschien zit er nog wel een bakkie rijst in de vriezer!”


Voor 4 personen

– 2 courgettes
– 1 aubergine
– 1 rode paprika
– 4 tomaten, in kwarten
– 2 kleine uien, elk in 8 partjes
– 4 teentjes knoflook, in dunne plakjes
– 1 (vers) laurierblad
– 1 tl gedroogde tijm of de blaadjes van 2-3 takjes tijm
– Olijfolie
– Verse basilicum


Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 . Snijd alle groenten in stukjes van ongeveer 3 × 3 cm. Doe alle groenten plus de knoflook, laurier en tijm bij elkaar in een grote ovenschaal. Voeg een royale scheut olijfolie en een snuf zout toe. Hussel en zorg dat alles in een enkele laag in de schaal komt te liggen. Dek de schaal af met aluminiumfolie en schuif hem 45 minuten in de oven. Scheur er voor het serveren wat verse basilicum over. Serveertip: rijst, tagliatelle of bijvoorbeeld vers stokbrood en gebakken paddenstoelen.

Eet smakelijk!

Back To Top

Haarlem Food Future (HFF) werkt samen met inwoners, ondernemers, stadslandbouwers, boeren, horeca, onderwijs en de gemeente aan het verduurzamen van de voedselvoorziening van Haarlem. Daarvoor richten wij ons bijvoorbeeld op meer ruimte voor stadslandbouw, voedseleducatie en het tegengaan van voedselverspilling.

Social