‘Eten is voor mij een manier om mensen samen te brengen’
Al ruim een jaar, nadat ze Haarlem Food Future ontdekte op de Herfstmarkt in de Kweektuin, zet Hanna zich enthousiast in voor de stichting. ‘Nu ik in Nederland woon, leek me dit een leuke manier om me te verbinden met een nieuwe gemeenschap en mijn passie voor duurzame voeding te delen.’
Wie is Hanna?
“Veelzijdig, gepassioneerd en iemand met liefde voor onderwijs, horeca en duurzaamheid. Zie me als een ‘octopus’ met veel passies en interesses. Ik houd wel van een uitdaging. Voordat ik naar Nederland kwam, werkte ik jarenlang als lerares Chinees en was ik een succesvolle horecaondernemer. Ik hou van planten, dieren, volleybal en m’n favoriet boek is een woordenboek. De laatste acht jaar ben ik veel met duurzaamheid bezig; privé, in het bedrijfsleven en beleid. En mijn passie voor leren? Die vervul ik op dit moment als researcher.”
Hoe kwam HFF op je pad?
“Ik zag de kraam met gered voedsel op de herfstmarkt in de Kweektuin en raakte aan de praat met Dieuwertje en Marjan. Ik besloot me aan te sluiten. Voor mij is dit een mooie manier om me te verbinden met een nieuwe gemeenschap. En ik kan mijn liefde voor duurzame voeding delen. Door al mijn horeca-ervaring en mijn opgedane kennis tijdens mijn opleiding in duurzame voedselsystemen, vul ik het team waardevol aan.”
Welke rol speelt voeding in jouw leven?
“Een heel centrale rol! Als veganist en tuinier steek ik veel tijd in het kweken van mijn eigen groenten. Ook experimenteer ik volop met gezonde, plantaardige recepten. Zo probeer ik de voordelen van plantaardig en gezond eten ook aan anderen in mijn omgeving mee te geven. Voor mij is voeding een middel om zowel de lichamelijke als de maatschappelijke gezondheid te verbeteren. Voeding brengt juist mensen samen en kan gemeenschappen versterken. Bovendien kan het duurzaamheid een boost geven en positieve impact maken op het milieu.”
Wat zou je graag op voedselgebied anders zien in Haarlem?
“Dat er in Haarlem meer aandacht is voor duurzame voeding. Wat zou het fantastisch zijn als je gezonde en lokale producten overal in je eigen buurtje kan kopen. Op de (boeren)markt, in de super, maar ook in de voetbalkantine. Dus overal gezonde opties! Ook hoop ik op meer educatieve initiatieven. Zo kun je mensen bewust maken van de impact van hun voedingskeuzes. Zowel op hun gezondheid als op het milieu.”
Hoe ziet jouw ideale food future eruit?
“Een wereld waarin iedereen toegang heeft tot gezonde, duurzame en betaalbare voeding. Gewoon in de buurt. Ik zie een toekomst voor me waar lokale gemeenschappen samenwerken om voedsel te produceren en te delen. Een toekomst waar kinderen van jongs af aan leren over de voordelen van gezonde voeding. In mijn droomwereld speelt voeding een sleutelrol om gezondheid te stimuleren en onze planeet te beschermen!”