DoeMee.‘Elke week zo’n 2.500 maaltijden aan gered voedsel opgehaald’

‘Elke week zo’n 2.500 maaltijden aan gered voedsel opgehaald’

Sinds 2018 zet Dieuwertje Almeida (56) zich met hart en ziel in voor Haarlem Food Future (HFF). Momenteel is ze vooral druk binnen het team Voedsel Redden, waar ze elf vrijwilligers aanstuurt. ‘Doordeweeks halen zij de derving op bij verschillende supermarkten en leveren dit af bij tien sociale initiatieven als buurthuizen en Oekraïense vluchtelingenopvang. Daar koken ze er vaak samen mee; elke week goed voor zo’n 2.500 maaltijden. Ongelooflijk toch!’

Tuinontwerpen is haar vak, moestuinieren, voedsel redden en mensen bewust maken van het belang van gezond eten (dat niet van ver hoeft te komen) haar passie. Graag zet Dieuwertje zich actief in om voor de natuur en mensen om haar heen te zorgen. “Ik heb veel affiniteit met voedsel én met iets lekkers maken van gered voedsel dat nog heel goed te gebruiken is. Een mooie uitdaging waar ik me nu via HFF voor inzet. Het liefst wil ik alle buurthuizen in Haarlem daar warm voor maken. Het hoeft echt niet ingewikkeld te zijn om met een paar verschillende ingrediënten een voedzame maaltijd te maken.”

Mooie start gemaakt
Dieuwertje vertelt dat de hoeveelheid voedsel die we nu met z’n allen op de wereld verspillen, zo’n 8% bedraagt van de totale CO2 uitstoot. “Zo zonde. Want juist door de aandacht daar op te vestigen, mensen te mobiliseren en hun denkkracht in te zetten, kunnen we zonder nieuwe technologie meteen al veel goeds doen. Dat is een lage drempel om te nemen en juist daar word ik enthousiast van.  Bovendien gaat het om nog uitstekend voedsel, iets wat veel mensen in deze tijd kan helpen in de portemonnee. Eigenlijk zou iedere stad in Nederland hier werk van moeten maken. Mooi dat ik in Haarlem een start heb kunnen maken met voedsel redden. Inmiddels zijn we zover dat we met elf vrijwilligers in negen supermarkten voedsel ophalen en dit afleveren bij tien sociale initiatieven. Daar ben ik best trots op. En dat netwerk breidt zich alleen maar verder uit!

Buurtkruidentuin verbindt
Nog zo’n mooi, maar kleinschaliger initiatief waar Dieuwertje aan de wieg stond is de buurtkruidentuin in Bentveld. “Samen met een aantal buurtbewoners zijn we daar een paar jaar geleden mee begonnen. Naast dat iedereen daar verse kruiden kan plukken, is het ook een fijne ontmoetingsplek geworden. Zo zitten mensen uit het verzorgingstehuis iets verderop hier regelmatig op een bankje bij te kletsen of gewoon even te genieten van de prachtige tuin. Gaaf dat deze tuin inmiddels ook een inspiratiebron is voor andere buurten en zelfs scholen; zij gaan deze tuin kopiëren. Zo probeer ik steeds meer mensen bewust te maken van het belang van gezond voedsel. Maar ook dat lekker koken heel betaalbaar kan zijn, dat groenten en kruiden niet van ver hoeven te komen. Ik probeer mensen te prikkelen om te kijken hoe ze daar zelf aan bij kunnen dragen.”

Nieuwe coördinator gezocht
Hoewel het voedsel redden Dieuwertje erg aan het hart ligt, zijn er binnen HFF nog zoveel andere gave initiatieven waaraan ze verder wil bouwen, maar nu geen tijd voor is. “Daarom gaan we dus opzoek naar een nieuwe, enthousiaste coördinator Voedsel Redden die het stokje van mij over wil nemen. Een vacature voor zo’n 5 uur in de week, waarbij je de contacten onderhoudt met de supermarkten, buurthuizen als het Badhuis en Trionk en initiatieven als Rasom en de vrijwilligers. Natuurlijk krijg je alle ruimte voor eigen initiatief om het netwerk te laten groeien. Bovendien sluit je je aan bij een mooie club bevlogen mensen die zich ieder op hun eigen manier inzetten voor het welzijn van alle Haarlemmers.”

Wil je meer weten over de vacature van coördinator Gered Voedsel of als vrijwilliger aan de slag in dit team? Mail dan naar dieuwertje@haarlemfoodfuture.nl 

We zijn opzoek naar een nieuwe, enthousiaste coördinator Voedsel Redden die het stokje van mij over wil nemen. Een vacature voor zo’n 5 uur in de week.

Back To Top

Haarlem Food Future (HFF) werkt samen met inwoners, ondernemers, stadslandbouwers, boeren, horeca, onderwijs en de gemeente aan het verduurzamen van de voedselvoorziening van Haarlem. Daarvoor richten wij ons bijvoorbeeld op meer ruimte voor stadslandbouw, voedseleducatie en het tegengaan van voedselverspilling.

Social