DoeMee.‘Als zelf-oogster beweeg je mee met elk seizoen’

‘Als zelf-oogster beweeg je mee met elk seizoen’

De laatste dag van het oogstseizoen van Tuinderij de Ark. Samen met m’n buuf fiets ik naar de tuin. Het is slecht weer, maar ach de allerlaatste van het seizoen… “doen we daarna lekker koffie!” Laarzen aan en gaan. Een van de vrijwilligers is aan t afronden en wenst ons veel succes in t veld.

In de stromende regen trekken we de laatste sla uit de grond, plukken mooie grote spruiten van de struik. De frisgroene kruiden lijken zich niets aan te trekken van de meteorologische herfst. Buuf staat zowaar nog wat bloemen te plukken! Diep wegzakkend in de modder banjeren we door het veld. Drijfnat geregend, maar met een tas vol herfstig lekkers fietsen we weer naar huis. Die koffie doen we wel een andere keer. Nu gauw droge kleren aan en opwarmen. ‘s Middags spoel ik de oogst en bedenk ik wat ik ermee zal maken.

Het is erg leuk om de tuin te laten bepalen wat er op het menu staat. Vanaf volgende week kies ik weer zelf wat er binnenkomt, ook weer zin in! Struinen bij de groenteboer op de hoek, of direct van het land bestellen via De Buurderij. Toch kijk ik ieder voorjaar weer uit naar het eerste oogstbericht. De afwisseling maakt het zo leuk. Meebewegen, eten uit het seizoen. Een goede vriend van me woont in Singapore. Hij is jaloers op onze seizoenen. Oer Hollandse foto’s doen het altijd goed en bij deze stuurde hij lachend: voeg vanavond maar een extra pepertje toe aan je maaltijd, dan warm je weer op. En opeens wist ik wat we gingen eten!

Recept: Tagliatelle met chili-pompoen en mozzarella

Voor 2 personen:

-olijfolie, extra vierge

-300 g flespompoen, geschild en in kleine blokjes

-Chili-flakes

-2 tenen knoflook, fijngehakt

-200 g tagliatelle

-handvol peterselie, grof gehakt

-een bol mozzarella of burrata, in stukken gescheurd

Bereiding

Verhit een scheut olijfolie in een ruime koekenpan of hapjespan. Bak de blokjes pompoen in 10 minuten zachtjes gaar. Strooi er wat chili flakes over en schep de knoflook door de pompoen. Bak nog 2 minuten op laag vuur.

Kook intussen de tagliatelle beetgaar. Giet af, vang wat pastawater op.

Meng de tagliatelle in de koekenpan met de pompoen, 2 el pastawater en het merendeel van de peterselie. Breng op smaak met zout en extra (chili) peper. Serveer de pasta in diepe borden met een de kaas, de rest van de peterselie en een scheutje olijfolie.

Eet smakelijk!

Back To Top

Haarlem Food Future (HFF) werkt samen met inwoners, ondernemers, stadslandbouwers, boeren, horeca, onderwijs en de gemeente aan het verduurzamen van de voedselvoorziening van Haarlem. Daarvoor richten wij ons bijvoorbeeld op meer ruimte voor stadslandbouw, voedseleducatie en het tegengaan van voedselverspilling.

Social